Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporavak će ipak biti sporiji

Hrvatsko gospodarstvo se 'trznulo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo je u trećem tromjesečju 2010. pokazalo naznake izlaska iz recesije.

Nakon više od dvije godine prvi puta je porasla desezonirana vrijednost BDP-a, izvijestili su analitičari Ekonomskog instituta u Zagrebu. No, upozoravaju da je još prerano govoriti o oporavku. Razlog tome je što je procjena aktivnosti za četvrto tromjesečje ukazuje na mogući novi pad BDP-a.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Slika nije dostupna VLADA AŽURIRALA PROCJENE Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza

>> Hoćete li proglasiti osobni bankrot?

Oporavak bi trebao započeti u prvoj polovici ove godine, ali prognoze pokazuju da će on biti sporiji nego se očekivalo. Rast BDP-a u ovoj godini mogao bi iznositi 1,3 posto, a u 2012. godini 2,4 posto. Ove godine oporavak će se zasnivati na rastu domaće potrošnje, a u idućoj godini na povećanju investicija koje će potaknuti pripreme za pristupanje EU.

Stopa inflacije će postupno rasti s 1,1 posto iz 2010. na 2,3 posto u ovoj godini te 2,7 posto u 2012. godini. Prognoza rasta inflacije temelji se na rastućoj nezaposlenosti i fiskalnoj neravnoteži. Analitičari napominju i da bi viši stupanj fiskalne odgovornosti i predvidivo pristupanje EU mogli pomoći rastu gospodarstva više nego se očekuje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene