Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prešišali' nas svi

Možemo se posramiti: Svi oko nas rastu više, Srbija čak 5 posto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon minusa ovu ćemo godinu završiti u mršavom plusu, a drugi oko nas rastu. Zašto je to tako?

Razlog je taj što nismo radili ništa dok su drugi priznavali krizu. Neke europske zemlje već su pri kraju 2009. izašle iz krize, a hrvatska Vlada je tada tek počela sramežljivu borbu protiv krize.

Pročitajte i ovo Ekonomska predviđanja za 2024 očekivanja za iduću godinu Svjetlo na kraju tunela, deblji novčanici i oporavak ili još veća inflacija? Evo kakva su predviđanja za 2024. godinu Slika nije dostupna VLADA AŽURIRALA PROCJENE Gospodarski rast će biti niži, inflacija puno veća od planirane, a slaba je utjeha, ali za koji dan kreće povrat poreza

Nažalost, mi smo tu gdje jesmo. Kada pogledmo hrvatsko okruženje trebali bi se posramiti. Hrvatski rast će ove godine iznositi 1,3 posto dok će Srbija imati 5 posto, a Slovenija 2 posto. Od ostalih zemalja koje su nama zanimljive, ili su u Europskoj uniji ili su kandidati, tu imamo Bugarsku sa 2 posto, Tursku koja je pravi hit ove godine procjene su da će rast iznositi 4 posto. Jedina utjeha nam može biti Grčka koja je gotovo bankrotirala i bila spašena uz pomoć MMF-a.

Najvažnije zemlje Hrvatskoj su Njemačka, Italjia i Austrija koje rastu. Slovačka bi nam mogla biti primjer sa 4,5 posto rasta. Naših 1,3 su procjene koje su već korigirane i zapravo su poražavajuće. Došli smo u situaciju da nam je vanjski dug jednak onome što svake godine privrijedimo. U 10 godina je eksplodirao za čak 240 posto. S ovakvim rastom država će vraćati kredite, ali to će biti sve teže i teže.

Nakon rasta od 5,5 pa potopa i ove procjene od 1,3 posto Hrvatska je zapravo na dnu. S druge strane Europska unija će imati rast od 3,7 posto,a nakon ovog potopa hrvatska ekonomija bi trebala rasti 7 posto.

Proračun troši više nego mi svi možemo privrijediti, procjene govore o dramatičnom rezu od 15 milijardi kuna. S tim se trebaju suočiti svi u ovoj zemlji, život kakav smo imali na visokoj nozi ili na kredit više ne postoji.

Najveći problemi ove zemlje su BDP sa 1,3 posto. Turska je pravi lider, a Hrvatska na dnu. Zatim nezaposlenost, za koju je procjena rasta ove godine 12,8 posto, tu smo negdje kao i Island koji je bankrotirao. U isto vrijeme Turska smanjuje svoju nezaposlenost. U Hrvatskoj su loši krediti, u ovom trenutku se 18 posto kredita ne može vratiti bankama. Turska nam ovdje može bit ogledni primjer sa 3,4 posto.

Proračun će biti u minusu zasada za 15 milijardi, a vjerojatno će bit i veći. Kako bi ga pokrila država će uzeti 26,6 milijardi, a inflacija će iznositi 2,4 posto. Nimalo lijepo, bit će brutalno surovo, ali nema izlaza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene