Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Danci će u Hrvatskoj proizvoditi vjetroelektrane?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska tvrtka Vestas Wind Systems iz Ringkobinga zainteresirana je za plasman vjetroelektrana na hrvatsko tržište ili njihovu zajedničku proizvodnju s hrvatskim partnerima Đurom Đakovićem, Končarom i pojedinim brodogradilištima za hrvatsko ali i treća tržišta.

Hrvatska ima samo dva vjetroparka na Pagu i u okolici Šibenika, dok je Danska poznata u Europi po maksimalnom iskorištavanju obnovljivih izvora energije poput vjetra, biomase i otpada. Vjetrenjače osiguravaju oko 20 posto proizvodnje električne energije u Danskoj, kazao je Željko Tomšić, pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i rudarstvo po završetku trodnevnog boravka hrvatskog izaslanstva u Danskoj.

Pročitajte i ovo U Zagori nezadovoljni vjetroelektranama Zaustavili strojeve Vjetroelektrane razljutile mještane u zaleđu Splita: "Tko im je dao dozvolu, ja ne znam!" Slika nije dostupna Dakle moguće je... Za svaku pohvalu: Cijela zemlja 107 sati koristila samo energiju iz obnovljivih izvora!

Danska je prije 30-tak godina uvozila 90 posto energije, a danas su jedini neto izvoznik energije u Europi s najučinkovitijim energetskim sustavom u Europskoj uniji, napominju predstavnici naših energetskih institucija, Hrvatske energetske regulatorne agencije, Hrvatskog operatora tržišta energijom i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Upoznavanje s danskim energetskim sektorom i načinima osiguravanja strateških energetskih rezervi nafte i plina organiziralo je hrvatsko Veleposlanstvo u Kopenhagenu kako bi i Hrvatska unaprijedila energetsku učinkovitost te u potpunosti prilagodila zakonodavstvo standardima EU-je na području energetike.

Početak pregovora s EU za poglavlje XV Energetika Hrvatska bi trebala početi do kraja lipnja, kazao je Tomšić, voditelj hrvatske radne skupine za poglavlje Energetika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene