Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danska tvrtka Vestas Wind Systems iz Ringkobinga zainteresirana je za plasman vjetroelektrana na hrvatsko tržište ili njihovu zajedničku proizvodnju s hrvatskim partnerima Đurom Đakovićem, Končarom i pojedinim brodogradilištima za hrvatsko ali i treća tržišta.


Hrvatska ima samo dva vjetroparka na Pagu i u okolici Šibenika, dok je Danska poznata u Europi po maksimalnom iskorištavanju obnovljivih izvora energije poput vjetra, biomase i otpada. Vjetrenjače osiguravaju oko 20 posto proizvodnje električne energije u Danskoj, kazao je Željko Tomšić, pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i rudarstvo po završetku trodnevnog boravka hrvatskog izaslanstva u Danskoj.

Vezani članci Djevojčica na pučini Vjetar otpuhao jednogodišnju djevojčicu gotovo dva kilometra od plaže, pronašli je uplakanu na gumenom kolutu Narančasti meteoalarm Objavljen narančasti meteoalarm za dvije regije: Postoji opasnost od snažnog vjetra i kiše

Danska je prije 30-tak godina uvozila 90 posto energije, a danas su jedini neto izvoznik energije u Europi s najučinkovitijim energetskim sustavom u Europskoj uniji, napominju predstavnici naših energetskih institucija, Hrvatske energetske regulatorne agencije, Hrvatskog operatora tržišta energijom i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Upoznavanje s danskim energetskim sektorom i načinima osiguravanja strateških energetskih rezervi nafte i plina organiziralo je hrvatsko Veleposlanstvo u Kopenhagenu kako bi i Hrvatska unaprijedila energetsku učinkovitost te u potpunosti prilagodila zakonodavstvo standardima EU-je na području energetike.

Početak pregovora s EU za poglavlje XV Energetika Hrvatska bi trebala početi do kraja lipnja, kazao je Tomšić, voditelj hrvatske radne skupine za poglavlje Energetika.