Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 107 sati bez štetnih emisija - cijeli Portugal se više od 4 dana u komadu strujom napajao isključio iz obnovljivih izvora energije.


Nakon što su analizirali sve podatke nadležne službe su objavile kako je od 7. svibnja u 6:45 sati do 11. svibnja u 17:45 sati cijeli Portugal koristio isključivo energiju iz obnovljivih izvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Telefon na sunce, vjetar i vodik! Slika nije dostupna 1,2 milijarde eura za istraživanje sunca i vjetra

Svjetski ekonomski forum je izvijestio o napretku Portugala koji je do prije nekoliko godina u potpunosti ovisio o fosilnim gorivima i bio jedan od najvećih proizvođača CO2 u Europi. Danas je stanje potpuno drugačije - nastojanja i ulaganja da postane država koja isključivo koristi obnovljive itzvore energije su se više nego isplatila.

U 2013. Portugal je od energije vjetra proizvodio oko 7,5 posto električne energije, dok je već u prošloj godini ta brojka premašila 22 posto. U 2015. godini Portugal je od sunca, vjetra i vode proizveo više od polovice potrebne električne energije.