Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Euro je opasnosti od propasti zbog ekonomske krize koja vlada cijelim kontinentom, upozoravaju britanski neovisni ekonomski analitičari, a prenose tamošnji mediji.


Skupina britanskih ekonomista predvođeni profesorom Steveom Nickellom, bojazan od propasti eura zasnivaju na potpunom financijskom kolapsu koji je pogodio Grčku i Irsku, a koji bi, kako strahuju ekonomisti, ubrzo mogao pogoditi Španjolsku i Portugal. Ove dvije mediteranske zemlje već imaju velikih financijskih problema koji bi mogli kulminirati sljedeće godine, a tada bi i postojanost eura došla u pitanje.

Vezani članci Slika nije dostupna Njemački ekonomist: 'Dodatni novac nije ništa drugo nego analgetik koji neće pomoći Grčkoj' Slika nije dostupna Milanović: Euro je pred vratima, no o njemu treba dobro razmisliti

>> Nobelovac traži od Njemačke da se odrekne eura

>> Domaća valuta slabi: Euro otišao iznad 7,40 kn

'Naravno kako je moguće da euro propadne, ali to su neke osnovne stvari koje se često događaju u monetarnoj politici', izjavio je Nickell za britanski Daily Mail.

Ekonomisti strah potkrepljuju i činjenicom kako su se ovih dana na hitnom sastanku našli predstavnici zemalja Europske unije koji raspravljaju upravo o ekonomskoj krizi. No, glavni zaključak s tog sastanka je da je euro još stabilan te da EU preko svoji fondova ima još dovoljno prostora za saniranje posrnulih gospodarstava.