Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analitičari pesimistični

Domaća valuta slabi: Euro otišao iznad 7,40 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas za jedan euro trebate izdvojiti čak 7,42 kune.

Iako je Hrvatska narodna banka pokušala zaustaviti slabljenje kune prodajom 116 milijuna eura komercijalnim bankama, domaća valuta nije obranjena.

Pročitajte i ovo Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta Novac - kune "Zaliha ima dovoljno" Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

To je bila prva intervencija središnje banke na tržištu od kraja lipnja, kada je djelovala u suprotnom smjeru: nastojala je spriječiti jačanje kune, čija je vrijednost u to vrijeme bila ispod 7,20 za jedan euro, a cilj HNB-a je bio da euro zadrži iznad tih 7,20 kuna. Na isti način kao prošli tjedan HNB je pak slabljenje kune branio u veljači 2009., kada je tečaj otišao na 7,44 kuna.

Psihološka granica od najviše 7,4 kune za euro probijena je sredinom prošlog tjedna.

>> Rohatinski opet spašavao kunu

>> Kuna slabi zbog sporog gospodarskog oporavka

Na slabljenje kune utječe zaduženje države u inozemstvu no i posudba skoro četiri milijarde kuna na domaćem tržištu. To je itekako loša vijest za korisnike kredita u eurima jer im je rata povećana za oko 2,5 posto.

U prijašnjem razdoblju euro je potkraj godine češće slabio nego jačao, no ovaj put pogurala ga je velika potražnja za devizama. U proteklih mjesec dana euro se prodavao u rasponu od 7,36 do 7,41, što se u ovo doba godine smatra uobičajenim.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene