Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI CROBAROMETAR

Turbulentno na političkoj sceni - kome su raskoli i ostavke došli na naplatu, a tko je dobio novu priliku? Ima i nekih iznenađenja

Aktualno Galerija Sabina Tandara Knezović Sabina Tandara Knezović Foto: DNEVNIK.hr Crobarometar Kolovoz 2021. - 10 Crobarometar Kolovoz 2021. - 10 Foto: DNEVNIK Nove TV Crobarometar Kolovoz 2021. - 11 Crobarometar Kolovoz 2021. - 11 Foto: DNEVNIK Nove TV Crobarometar Kolovoz 2021. - 12 Crobarometar Kolovoz 2021. - 12 Foto: DNEVNIK Nove TV +11 Crobarometar Kolovoz 2021. - 1 Galerija 1/16 >>
Najnoviji Crobarometar Dnevnika Nove TV pokazuje da su SDP-u i Domovinskom pokretu raskoli, ostavke i ino političko cipelarenje i izbacivanje članova stigli na naplatu, a Možemo! i Most dobili su novu priliku.

Dnevnik Nove TV donosi redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za kolovoz, koje najbolje odražava raspoloženje građana kada su u pitanju ocjene rada državnih institucija, rejtinzi stranaka i političara te problemi koji ih najviše muče.

Tko je u kolovozu profitirao, a tko izgubio na stranačkom rejtingu?

Andrej Plenković uistinu može biti zadovoljan. HDZ već mjesecima drži prvo mjesto pa tako i kolovoz završavaju s podrškom od 30 posto birača. Na drugom mjestu, drugi mjesec zaredom i dalje je platforma Možemo! I ne samo to, nego im je rejting porastao, tako da su sada na 15,6 posto.

Sabina Tandara Knezović Crobarometar Kolovoz 2021. - 7 (Foto: DNEVNIK Nove TV)

No zato bi se SDP trebao zabrinuti. Ne samo da su i dalje na trećem mjestu, nego se njihov pad nastavlja i sada su na 12,7 posto potpore birača.

Sabina Tandara Knezović Crobarometar Kolovoz 2021. - 8 (Foto: DNEVNIK Nove TV)

Zanimljivo je i na desnici.

Svađe u Domovinskom pokretu dovele su Most na četvrtu poziciju, rejting im je skočio na 8,9 posto, a birači su istovremeno kaznili Domovinski pokret pa je stranka bez predsjednika pala na 5 posto potpore.

Sabina Tandara Knezović Crobarometar Kolovoz 2021. - 9 (Foto: DNEVNIK Nove TV)

Njihova međusobna javna blaćenja srušila su rejting u odnosu na prošli mjesec za više od 2,5 posto. S obzirom na to da DP tek treba izabrati novog predsjednika, ne možemo znati radi li se o trajnom padu podrške ili kratkotrajnoj nestabilnosti.

Sabina Tandara Knezović Crobarometar Kolovoz 2021. - 4 (Foto: DNEVNIK Nove TV)

Pet stranaka prelazi izborni prag. Kako stoje ostali?

Ostale stranke daleko su od izbornog praga. HSU je na 2,7 posto, Fokus na 1,5 posto Radnička fronta na 1,3 posto, Živi zid na 1,2 posto, a Centar na 1,1 posto.

Sabina Tandara Knezović Crobarometar Kolovoz 2021. - 3 (Foto: DNEVNIK Nove TV)

Ostale stranke imaju zajedno 5,8 posto. Zanimljivo, IDS ima 0,6, HNS 0,4, NS Reformisti 0,3, HSLS također 0,3 posto, a SDSS je na 0,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 14,2 posto.

S jedne strane cvjeta turizam, a s druge strane muku mučimo s cijepljenjem - osjeti li se to na rejtingu Vlade?

U odnosu na prethodna dva mjeseca, pala je podrška radu Vlade i tako je na najnižoj razini u posljednjih godinu dana. Gotovo 60 posto građana ne odobrava to što rade. Oko 32 posto podupire Vladu, a ne zna njih osam posto.

Sabina Tandara Knezović Crobarometar Kolovoz 2021. - 12 (Foto: DNEVNIK Nove TV)

Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Pesimizam je postao konstanta. Tako 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a tek 23 posto misli suprotno. Ne zna devet posto.

Sabina Tandara Knezović Crobarometar Kolovoz 2021. - 5 (Foto: DNEVNIK Nove TV)

Što su za građane najveći problemi?

Većina građana, njih 20,6 posto, najviše se boji gospodarske neizvjesnosti. Na drugom mjestu je strah od nezaposlenosti i to je problem za njih 19,5 posto, a korupciju i kriminal na visokoj razini percipira 10,4 posto građana.

NAPOMENA

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene