Gotovo mjesec dana nakon spajanja konstrukcije, gradilište Pelješkog mosta obišla je ekipa Dnevnika Nove TV. Napredak je vidljiv, ali poteškoće se javljaju kod grčkih izvođača radova na jednoj od dionica pristupnih cesta.

Galerija Vatromet nakon spajanja Pelješkog mosta Pelješki most - 1 Pelješki most - 2 +7 Pelješki most - 3

Prošlo je gotovo mjesec dana od spajanja Pelješkog mosta. Konstrukcija je spojena, vatromet je završio, a radovi se nastavljaju unatoč vrućini. Trenutno se radi na betoniranju razdjelnih pojasa između dvije kolničke trake, doznaje reporter Mario Jurič.

"Ti radovi bi mogli biti gotovi kroz tri do četiri tjedna. Zatim nastavljamo s ugradnjom unutarnje zaštitne ograde, nastavljaju se i radovi na samoj rasponskoj konstrukciji u vidu pjeskarenja i nanošenja antikorozivne zaštite", rekao je Davor Perić iz Hrvatskih cesta.

Dizalica koja ima kapacitet za teret od tisuću tona vraća se u Kinu, ali se i dalje radi u tri smjene. Međutim, s problemima se bori grčka tvrtka Avax, izvođač radova na dijelu stonske obilaznice.

"Pojavljuju se problemi u ogromnom povećanju cijena materijala i energenata, što drastično povećava troškove izgradnje na ovom projektu stonske obilaznice", rekao je Franko Mekišić, predstavnik Avaxa, te dodao da to neće utjecati na rok, a to je kraj lipnja 2022. godine.

Mekišić je također rekao da je ugovorom propisana procedura u slučaju povećanja troškova: "Mi razmatramo zahtjev uputiti naručitelju, odnosno nadzornoj službi na ovom projektu, a to je Institut građevinarstva Hrvatske."

Nastavljaju se radovi na izgradnji Pelješkog mosta - 29 FOTO I VIDEO Radi se punom parom: Pogledajte kako danas izgleda Pelješki most

Spajanje Pelješkog mosta - 1 VIDEO Objavljena impresivna snimka spajanja Pelješkog mosta: Pogledajte kako je to izgledalo na mjestu događaja

Grci tvrde i da su zbog korone imali problema s ljudima i tehnikom. Ipak, Hrvatske ceste vjeruju da je planirani rok dostižan.

"Ugovorne cijene nije moguće mijenjati, a mi takav zahtjev od grčkog izvođača nismo niti dobili. To i dalje obvezuje izvođača da radove završi u ugovorenom roku. U suprotnom su mogući penali", rekao je Perić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju