Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv bivše ravnateljice jednog učeničkog doma s područja Primorsko-goranske županije i još dviju osoba, vlasnikom i direktoricom dviju tvrtki, zbog sklapanja fiktivnih ugovora o zapošljavanju učenika i studenata, čime je za te dvije tvrtke pribavljena protupravna imovinska korist oko 4,1 milijun kuna, izvijestilo je ODO.


Tereti se i oba trgovačka društva. Optužena je A.K. (50) da je kao ravnateljica učeničkog doma, u vrijeme kad su počinjena kažnjiva djela, u suradnji s hrvatskim državljaninom V.N. (41) kao osnivačem dvaju trgovačkih društava i J.P. (42) kao njihovom direktoricom od kraja 1999. do srpnja 2006. sklapala fiktivne ugovore kojima su u cijelosti preusmjereni poslovi posredovanja u zapošljavanju studenata i učenika s učeničkog doma na te tvrtke radi njihove neovlaštene zarade.

Vezani članci Optužnica Dodikov zastupnik oporbenog političara napao zbog etničkog podrijetla: Pisao po Facebooku o ''njegovoj ustaškoj dominantnoj krvi'' pa mu stigla optužnica Problemi mladih u Hrvatskoj - 6 Međunarodni dan mladih: ''Meni ne treba pomoć, samo ruka koja će mi dati sigurnost, da mogu iskazati ono što želim''

Na tvrtke je preneseno posredovanje u zapošljavanju te su time one nezakonito ubirale posredničku proviziju, a ujedno su tako opravdavane uplate učeničkog doma tvrtki. Fiktivni ugovori doma s tvrtkama odnosili su se i na poslove i usluge koji nisu obavljani.

Tako je pribavljena protupravna imovinska dobit od 3,8 milijuna kuna za jedno trgovačko društvo u vlasništvu V.N. te oko 293.000 kuna za drugo trgovačko društvo.

To je troje optuženo i zbog prikrivanja blagajničke knjige i analitičke kartice glavne knjige, koje se po zakonu mora čuvati. To su, po optužnici, činili od 2006. do 2010. godine kako bi otežavali pregled poslovnih događaja vezanih uz njihov poslovni odnos iz kojeg su proistekla kažnjiva djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. (Hina)