Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUDJELOVALA I HRVATSKA

FOTO S tržišta povučeni lijekovi vrijedni 40 milijuna eura: Zatvoreno je 10 ilegalnih laboratorija

Lijekovi
Lijekovi Foto: MUP
Zaplijenjeno je više od 10,5 milijuna medicinskih proizvoda, 349 osumnjičenika je uhićeno ili prijavljeno pravosudnim tijelima i zatvoreno je deset tajnih laboratorija.

Europol je koordinirao treću po redu Operaciju Shield, globalni trud usmjeren protiv trgovine krivotvorenim lijekovima te dopinškim supstancama i njihove zlouporabe.

Operaciju su vodile Francuska, Grčka, Italija i Španjolska te su u njoj sudjelovala policijska i carinska tijela iz 28 zemalja (19 država članica EU-a i devet trećih zemalja). Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) koordinirao je carinskim agencijama, dok je Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pružio financijsku pomoć. Frontex, Svjetska antidopinška agencija (WADA), Svjetska carinska organizacija (WCO) i nacionalne agencije za lijekove dodatno su poduprli operaciju koja se provodila u razdoblju od travnja do listopada 2022.

Tijekom operacije službenici za provedbu zakona razbili su 59 kriminalnih skupina, uhitili ili prijavili pravosudnim tijelima 349 osumnjičenika. Istovremeno, vlasti su zaplijenile velike količine zloupotrijebljenih, lažnih ili krivotvorenih lijekova, dopinških proizvoda i supstanci, zabranjenih dodataka prehrani i dodataka za sportaše, kao i krivotvorenih cjepiva protiv COVID-a, higijenskih proizvoda i medicinskih uređaja. Dopinške supstance i lijekovi za erektilnu disfunkciju bili su među najčešće zaplijenjenim proizvodima. U cilju bolje prevencije i podizanja svijesti neke zemlje sudionice pokrenule su antidopinške kampanje te su provodile kontrole na natjecanjima i izvan njih.

U operaciji Shield III došlo je do zapljene u vrijednosti većoj od 40 milijuna eura. Zaplijenjeno je više od 10,5 milijuna jedinica lijekova i dopinških supstanci, više od jednog milijuna krivotvorenih COVID-19 testova, provedeno je 195 istraživanja, 349 osumnjičenika je uhićeno ili prijavljeno pravosudnim tijelima, 59 organiziranih kriminalnih skupina pod istragom, zatvoreno je 10 ilegalnih laboratorija, nadzirano je 588 internetskih stranica, zatvoreno je 89 internetskih stranica, provjereno je više od 218 000 pošiljki, zaplijenjeno je više od 74 000 pošiljki, provedeno je 3526 antidopinških kontrola na natjecanjima (39 pozitivnih), provedeno je 3245 antidopinških kontrola izvan natjecanja (devet pozitivnih).

Pročitajte i ovo Oružje SVE MU ODUZETO Kao da se pripremao na rat: Sinjanin u kući skrivao arsenal bombi i pušaka

Trgovina i konzumiranje lijekova koje nisu propisali medicinski stručnjaci ili nisu u medicinskim okvirima predstavljaju društveni problem koji potiče nezakonite aktivnosti. Zlouporaba uključuje želju za psihotropnim i rekreacijskim učincima, odnosno poboljšanjem učinkovitosti, kao i konzumaciju koja nije u skladu s namjenom. To može uzrokovati porast potražnje na koju se ne može odgovoriti na zakonit način, čime se doprinosi nezakonitom trgovanju, uglavnom proizvoda koji su preusmjereni iz zakonitog lanca opskrbe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problem u luci Policija zaplijenila toliko droge da je sada ne može spaliti: Stvorili su europski "Kokaingrad"

Osim toga, krivotvoreni lijekovi miješaju se zajedno s onima koji su preusmjereni iz zakonitog lanca. Oni se proizvode u ilegalnim laboratorijima, u kojima kriminalci rade pod upitnim higijenskim uvjetima i sigurnosnim mjerama, što dovodi do zdravstvenih rizika za krajnje potrošače. Nadalje, krivotvoreni lijekovi često neće proizvesti željeni učinak te neće izliječiti potrošača.


Tijekom operacije otkriveni su mnogi slučajevi nezakonite trgovine lijekovima velikih razmjera te je potvrđeno da ona može biti jednako unosna ili čak unosnija od trgovanja narkoticima. Osim velike zarade ilegalnih trgovaca i krivotvoritelja, javne financije i sustavi socijalne skrbi nekih država članica također su opterećeni ogromnim financijskim gubicima. Ovaj fenomen ima zabrinjavajući učinak i na javno zdravstvo kao takvo, bilo zbog liječenja ovisnosti ili posljedica predoziranja odnosno nedostatka zaliha.

Grčka financijska policija razbila je organiziranu kriminalnu skupinu s hijerarhijskom strukturom, jasnim ulogama i dugogodišnjom povijesti krijumčarenja anaboličkih steroida i drugih nezakonitih farmaceutskih proizvoda kao što su lijekovi za erektilnu disfunkciju. Pripadnici navedene skupine bili su aktivni u Grčkoj te su držali nekoliko manjih centara u Europi, SAD-u i Aziji. U Grčkoj su korištena dva laboratorija za izradu različitih proizvoda od sirovih materijala koji su krijumčareni kroz Moldaviju i Bugarsku. Prodaja se obavljala putem web-stranica i kriptiranih adresa elektroničke pošte međunarodnim kupcima uključujući desetke profesionalnih sportaša. Opsežna policijska operacija dovela je do uhićenja jednog od glavnih pripadnika organizirane kriminalne skupine i zapljene više od 2,4 milijuna jedinica anaboličkih steroida i drugih nezakonitih supstanci kao i ambalaže.

Iako kriminalne mreže još uvijek iskorištavaju prilike koje su posljedica pandemije COVID-a, ilegalna trgovina lijekovima i zaštitnom opremom doživjela je značajni pad zbog velike pažnje koja se pridaje tom problemu i intenzivnog praćenja tijela za provedbu zakona. Činjenica da su vlade besplatno osigurale cjepiva doprinijela je stvaranju nepovoljne situacije za kriminalce koji opskrbljuju nezakonito tržište. Moglo se otkriti i spriječiti nekoliko pokušaja prijevare nacionalnih tijela odgovornih za nabavu lijekova i zaštitne opreme.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene