Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga u tijeku

Potkradala pacijente i bolnicu: Godinama naplaćivala participaciju nepokretnim i teško pokretnim bolesnicima i uzimala novce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provest će istragu protiv 59-godišnjakinje za koju sumnjaju da je naplaćivanjem participacija potkradala i pacijente i bolnicu.

Okrivljena 59-godišnjakinja je od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017. radila kao zaposlenica jednog bolničkog centra u Zagrebu na radnom mjestu administrativnog referenta zaduženog za poslove obračuna i naplate troškova liječenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio DORH 63-godišnjak zvao policiju i prijetio hrvatskim političarima: Smješten je na psihijatriju Ilustracija FILMSKA POTJERA U ZAGREBU Je li moguće da je auto vozila 12-godišnja djevojčica? Policija istražuje tko je sudjelovao u divljoj vožnji, Mercedes bježao policiji i do 170 km/h

Pritom je radila na naplaćivanju participacije za liječenje te troškova dnevne bolnice, obračuna učinjenih usluga u specijalističkim ambulantama i konzilijarnoj službi.

Iskorištavala je okolnost da se radi o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima na bolničkom liječenju i lagala ih da moraju platiti polog za bolničko liječenje, odnosno bolničku participaciju.

Osim toga, tražila je od njih da joj predaju novac u gotovinskim iznosima govoreći im da će ona taj novac uplatiti na račun centra. Kada su joj pacijenti povjerovali i predavali joj novac, 59-godišnjakinja ga je zadržavala kod sebe.

Uzimala novac i zadržavala za sebe

Iako je bila dužna zadužiti blok uplatnice radi izdavanja odgovarajuće potvrde pacijentu o plaćanju participacije, u pojedinim bi slučajevima na povijesti bolesti pacijenta naznačila polog bolničke participacije i potvrdila to potpisom, odnosno izdala potvrdu centra, a primljeni novac bi zadržala za sebe ne uplativši ih u blagajnu bolničkog centra.

U slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije.

U pojedinim slučajevima bi pacijentima lažno navodila kako imaju dug po osnovi bolničke participacije, a u slučajevima kada bi pacijenti primali opomene za neplaćene račune za troškove bolničkog liječenja, lažno bi im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili naknadno uplaćivala dužne iznose, sve u cilju prikrivanja uzimanja novca.

Okrivljena 59-godišnjakinja tako je ukrala ukupan iznos od 91.199 kuna pri čemu je oštetila bolnički centar za iznos od 65.645 kuna, a pacijente tog centra za iznos od 25.553 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene