Brojenje novca
Brojenje novca Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu provest će istragu protiv 59-godišnjakinje za koju sumnjaju da je naplaćivanjem participacija potkradala i pacijente i bolnicu.


Okrivljena 59-godišnjakinja je od 29. ožujka 2010. do 9. studenog 2017. radila kao zaposlenica jednog bolničkog centra u Zagrebu na radnom mjestu administrativnog referenta zaduženog za poslove obračuna i naplate troškova liječenja.

Vezani članci Prometna nesreća u Zagrebu - 11 Objavljeni detalji strašne prometne nesreće u Travnom: Vozačica uhićena, na mjestu događaja poginuo mladić (24) Propucan kafić na Kustošiji U Zagrebu propucana dva kafića: "Dobro da nije radni dan. Tu more djece ujutro prolazi na putu prema školi"

Pritom je radila na naplaćivanju participacije za liječenje te troškova dnevne bolnice, obračuna učinjenih usluga u specijalističkim ambulantama i konzilijarnoj službi.

Iskorištavala je okolnost da se radi o nepokretnim ili teško pokretnim pacijentima na bolničkom liječenju i lagala ih da moraju platiti polog za bolničko liječenje, odnosno bolničku participaciju.

Osim toga, tražila je od njih da joj predaju novac u gotovinskim iznosima govoreći im da će ona taj novac uplatiti na račun centra. Kada su joj pacijenti povjerovali i predavali joj novac, 59-godišnjakinja ga je zadržavala kod sebe.

Uzimala novac i zadržavala za sebe

Iako je bila dužna zadužiti blok uplatnice radi izdavanja odgovarajuće potvrde pacijentu o plaćanju participacije, u pojedinim bi slučajevima na povijesti bolesti pacijenta naznačila polog bolničke participacije i potvrdila to potpisom, odnosno izdala potvrdu centra, a primljeni novac bi zadržala za sebe ne uplativši ih u blagajnu bolničkog centra.

U slučajevima kada bi i uplatila primljeni novac u blagajnu, pacijentima nije vraćala razliku između cijene zdravstvene usluge i novčanog iznosa koji su joj predali pacijenti kao polog bolničke participacije.

U pojedinim slučajevima bi pacijentima lažno navodila kako imaju dug po osnovi bolničke participacije, a u slučajevima kada bi pacijenti primali opomene za neplaćene račune za troškove bolničkog liječenja, lažno bi im predočavala da se radi o pogrešci u sustavu ili naknadno uplaćivala dužne iznose, sve u cilju prikrivanja uzimanja novca.

Okrivljena 59-godišnjakinja tako je ukrala ukupan iznos od 91.199 kuna pri čemu je oštetila bolnički centar za iznos od 65.645 kuna, a pacijente tog centra za iznos od 25.553 kuna.