Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radi zaštite žrtve

Policija apelira na građane i medije: "Pozivamo sve da obrišu snimke nasilja u kojima sudjeluju maloljetnici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MUP je zahvalio građanima i medijima na prijavama i ukazivanju na problem nasilja, ali su dodali kako objava takvih snimki može dovesti do sekundarne viktimizacije žrtve.

Policija je zamolila da se prestane objavljivati snimka iz Kaštel Štafilića na kojoj se vidi kako se dvojica mladića iživljava na trećem.  

Pročitajte i ovo Ilustracija udario ih autom Uhićen nasilnik iz Dalmacije: Prijetio smrću 29-godišnjakinji, slao joj uzemirujuće poruke, a onda je izgubio kontrolu Sukob u Šibeniku Drama u središtu grada Pucnjava u Šibeniku: Jedna osoba ranjena, policija uhvatila osumnjičenika

"Zahvaljujemo svim građanima na prijavama, zahvaljujemo medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivamo da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe", kažu u MUP-u.

"Zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta (Povreda privatnosti djeteta - članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, pozivamo sve medije te fizičke osobe da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije", navode.

Dodaju da javno mnijenje utječe na stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje. No upozoravaju da način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma.

Sekundarna viktimizacija

"U želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt – a to je - sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi", kažu u policiji i dodaju kako skreću pozornost na Preporuke Pravobraniteljice za djecu o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima kao i na Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a.

"Zahvaljujemo se svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje.

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve", rekli su u MUP-u.

Policija je u ponedjeljak završila kriminalističko istraživanje nad mladićima koji su u Kaštelu maltretirali mladića s poteškoćama u razvoju. Određen im je jednomjesečni pritvor.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene