Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Foto: Igor Kralj/PIXSELL

USKOK provodi istragu protiv mreže rumunjskih prevaranata koji su prijevarama stečen novac prali putem računa u hrvatskim bankama otvorenih s lažnim dokumentima. Ukupno se pet rumunjskih državljana nalazi pod istragom, a protiv troje je zatražen i istražni zatvor.


Petero rumunjskih državljana nalazi se pod istragom USKOK-a zbog sumnje na zločinačko udruživanje, krivotvorenje isprava te pranje novca. Sumnjiči ih se da su preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj s lažnim dokumentima pribavili 141.000 eura i 141.000 kuna. Do tog novca dolazili su putem prijevara doznačavanjem, a računi su služili kao paravan za prikrivanje porijekla nezakonito stečenog nova, izvijestio je USKOK.

Vezani članci Uhićenje Kazimira Bačića Kazimir Bačić pušten iz pritvora: Došao na HRT, doznajemo na koje radno mjesto Kune Majka i kći u zločinačkoj organizaciji oprale gotovo milijun i pol kuna: Otac vodio tim, a one kupovale automobile

Priopćenje USKOK-a s detaljima o pokretanju istrage prenosimo u cijelosti:

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petero rumunjskih državljana (1983., 1985., 1996., 1991., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., od lipnja 2017. godine do studenoga 2018. godine, na području Rumunjske i Hrvatske, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba radi prikrivanja porijekla novca pribavljenog počinjenjem kaznenih djela prijevara doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih na lažne identitete u poslovnim bankama na području Hrvatske, za što su prethodno na području Rumunjske pribavili krivotvorene osobne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB).

U cilju realizacije navedenog I. okr. je, za određene novčane nagrade, angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao I. okr. i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje. Potom je I. okr. zajedno s ostalim okrivljenicima u više navrata boravio na području Hrvatske gdje su II.-V. okr., sukladno uputama I. okr., odlazili u razne ispostave Porezne uprave u kojima su, koristeći pri tom krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke, podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koje su im djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, izdavali. Nakon toga su okrivljenici odlazili u više poslovnih banaka u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice i potvrde o OIB-u, otvarali kunske i devizne račune, te su potom zajedno s I. okr. zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi se isti koristili za uplatu novca dobivenog prijevarama većeg broja fizičkih i pravnih osoba u raznim državama, kojim novcem su dalje raspolagali radi prikrivanja da je uplaćeni novac nezakonito stečen.

Na opisani je način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 147.000 eura i 141.000,00 kuna koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama I. okr., podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju