Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVO NA KRITIKU

Oslobađajuća presuda u slučaju 'pokvarena jaja' postala pravomoćna: "Nisu pozivali na nasilje, nego izrazili svoje stavove"

Sudski čekić
Sudski čekić Foto: DNEVNIK.hr
Nakon proteka žalbenog roka u kojem Policijska uprava zadarska nije podnijela žalbu, oslobađajuća presuda Općinskoga suda u Zadru postala je pravomoćna. "Svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima", navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Oslobađajuće presude zadarskog Općinskoga suda u postupcima koje je protiv Mladena Ćustića te Hrvoja Vrkića pokrenula Policijska uprava Zadarska, postale su pravomoćne.

Dvojicu se teretilo da su 20. siječnja 2022. na Facebook stranici "Kalelarga Zadar" ispod teksta pod naslovom "Premijer Plenković posjetit će Maslenicu i odati počast poginulim braniteljima" objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare.

Mladen Ćustić je objavio komentar u kojem je stajalo "Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", a Hrvoje Vrkić komentar  "Udri munjo, pukni grome.. zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini".

"Teretilo ih se da su narušili javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, koji je 21. siječnja 2022. godine došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti", stoji u obrazloženju zadarskog Općinskoga suda.

U postupku je utvrđeno da djelo nije počinjeno u blizini Andreja Plenkovića, kao i da premijer nije podnositelj prijedloga za progon okrivljenika - Ćustić i Vrkić su dan uoči njegova dolaska na zadarsko područje, ispod teksta lokalnog portala napisali komentare u kojima nisu pozivali na nasilje, nego izrazili svoje političke stavove o tome je li konkretan predstavnik vlasti, po njihovom subjektivnom mišljenju - pozitivna ili negativna osoba.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ZANIMLJIVO OBRAZLOŽENJE PRESUDE Sud oslobodio Zadrane koji su premijera usporedili s pavijanom i napisali da ga treba gađati trulim jajima

Sud je također zaključio da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković OGLASILI SE I IZ HDZ-a Nižu se reakcije na uhićenje zbog komentara o premijeru: ''Plenkovićev kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja"

"Prema recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, kojima se priklanja i ovaj sud, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima. Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku, kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge", navodi se u obrazloženju Općinskoga suda u Zadru.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene