Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASILI SE I IZ HDZ-a

Nižu se reakcije na uhićenje zbog komentara o premijeru: ''Plenkovićev kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja"

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr Anka Mrak Taritaš Anka Mrak Taritaš Foto: DNEVNIK.hr Mirela Ahmetović Mirela Ahmetović Foto: DNEVNIK.hr +0 Krešo Beljak Galerija 1/4 >>
Nakon što je policija privela 72-godišnjeg Mladena Ćustića iz Briševa kod Zadra zbog komentara koji je napisao na Facebooku o najavi posjeta premijera Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji, nižu se reakcije i podsjećanje na građanima Ustavom Republike Hrvatske zajamčenu slobodu govora.

"Triba ga dočekat' pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizio i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik", napisao je 72-godišnji Mladen Ćustić iz Briševa kod Zadra u četvrtak u komentaru na Facebooku o najavi posjeta premijera Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji u petak.

Nakon toga na Ćustićeva vrata pokucala je policija u koju je i priveden u petak, kako je kazao za DNEVNIK.hr istaknuvši da je ''kad je došao tamo prva optužnica bila - prijetnja'': ''Ja sam ih pitao - kakva prijetnja?''



Protiv Ćustića je podignut optužni prijedlog zbog narušavanja reda i mira "vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića".

Iz Vlade se oko svega tijekom dana nisu oglašavali. Doduše, Banski dvori su objavili baš danas na službenim internetskim stranicama da je Vlada imenovala Savjet za ljudska prava -  bilo je to na zatvorenom dijelu sjednice održane 20. siječnja 2022. godine.

Podvečer se tek nakon brojnih medijskih upita oglasio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i poručio: ''Policija je provela istraživanje na temelju objava i nekih drugih saznanja i podnijela optužni prijedlog sudu. Ono što je bitno jest da je policija postupala u skladu sa zakonom i ne prima nikakve naloge. Dok sam ja ministar i dok je ova Vlada, neće dobivati političke naloge".

Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: DNEVNIK.hr

''Nemam informacije o tome pa ne mogu komentirati. Pitajte nadležne, policiju'', kazao je ranije kada su ga novinari u Saboru pitali o Ćustićevu uhićenju predsjednik Sabora HDZ-ov Gordan Jandroković naglasivši da na temelju poluinformacija ne može donositi čvrste stavove.

Nizu drugih aktera u društvu i državi prilično je jasno o čemu je riječ te podsjećaju na građanima Ustavom Republike Hrvatske zajamčenu slobodu govora i pozivaju na prijeko potrebnu izmjenu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

''U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti''

Reakcije na Ćustićevo uhićenja i podnošenje optužnog prijedloga ne prestaju, pogotovo jer, kako upozorava Kuća ljudskih prava Zagreb, '' ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja''.

''Bez obzira na stil i izričaj Ćustićeva komentara, ovdje je neupitno da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima. U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike'', istaknuli su iz Kuće ljudskih prava.

Upozoravaju i da je ''Policijska uprava zadarska ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja: ''Neprihvatljivo je da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine i time koristi ovu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje''.



''Napominjemo da Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast, pa i izjavama koje su ''uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva'', podsjetili su iz Kuće ljudskih prava, kao i na još par slučajeva pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja: ''Riječ je o ''prosvjedniku koji je pozdravio ćaću'' s Korčule iz srpnja 2019. ili slučaja Erceg iz 2018., slučajevima u kojima smo također svjedočili neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja posebice kad se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i političara''.

Kuća ljudskih prava je pozvala policiju da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, a MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja i primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava. Vladu su, pak pozvali da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti s najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Gordan Jandroković Anka Mrak Taritaš Foto: DNEVNIK.hr

"Da policija tako revno postupa za sve uvrede na društvenim mrežama, vjerojatno bi pola države svaki drugi dan bilo uhićeno"

Na tom tragu je i GLAS iz kojega su poručili da '''Plenkovićeva Vlada koristi opskurni zakon, prepun nelogičnosti, da maltretira građane''. Upozoravaju i oni da se u Ćustičevu slučaju radi o vrlo grubom kršenju temeljnih prava, ograničavanju slobode govora i neopravdanom oduzimanju slobode.

"Andrej Plenković već dulje vrijeme ozbiljno koketira s autokratskim sklonostima, a uhićenje 72-godišnjeg Zadranina zbog vrijeđanja i omalovažavanja premijera na društvenim mrežama opasan je znak je sve otišlo predaleko. S obzirom na to da očito nije bila riječ o prijetnji niti je premijer na bilo koji način bio ugrožen, radi se o vrlo grubom kršenju temeljnih prava, ograničavanju slobode govora i neopravdanom oduzimanju slobode. Da policija tako revno postupa za sve uvrede na društvenim mrežama, vjerojatno bi pola države svaki drugi dan bilo uhićeno'', upozorili su iz GLAS-a.

Gordan Jandroković Mirela Ahmetović Foto: DNEVNIK.hr

''Kad se vlast počne bojati vlastitog naroda, zrela je za odlazak. Naravno, može krenuti i u smjeru autokracije što hrabri Plenković polagano implementira. Jer njegov kult ličnosti ne može podnijeti par pokvarenih jaja. Iako sve oko vlasti opasno smrdi'', poručila je saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

HDZ: ''SDP-ova komesarka i čelnica 'utjecajnog' GLAS-a lažu''

I njoj i GLAS-ovki Anki Mrak Taritaš brzo je putem Facebooka stigao odgovor iz HDZ-a: ''SDP-ova komesarka Ahmetović opet je demonstrirala svu raskoš vlastitog neznanja i lažljivosti. Premda je zadarska policija već pojasnila da se radi o redovitom postupanju u okviru službene dužnosti te da je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku, ona svejedno i dalje laže da je premijer Andrej Plenković imao veze s kriminalističkim istraživanjem koje je provedeno nad dvojicom muškaraca zbog moguće povrede Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. U lažnim se optužbama komesarki priključila i čelnica “utjecajnog” GLAS-a Mrak-Taritaš, nekadašnja Milanovićeva ministrica. Stoga ćemo im malo osvježiti pamćenje kako je policija postupala u vrijeme njihovog „znamenitog“ mandata. Za oporbu, koja se bavi pamfletima, samo su dvostruki kriteriji vječni!''

 
''Što sam ja ono govorio prije nekoliko dana? Da se Plenković počinje ponašati kao klasični diktator'', komentirao je, pak, slučaj i saborski zastupnik te predsjednik HSS-a Krešo Beljak: ''Koliko sam samo ja dobio uvreda i prijetnji preko društvenih mreža, trebalo bi tisuće ljudi onda ovako kazniti. Samo, Plenković ne razumije da u demokraciji nema verbalnog delikta i da su ovakve poruke političarima, pa i njemu, sastavni dio iste te demokracije. Koju Plenković i njegova kamarila polako, ali uspješno gase... Za sada''.

Pročitajte i ovo Optužni prijedlog Podignut optužni prijedlog Priveden zbog vrijeđanja Plenkovića na Facebooku: "Nisu mi dali ni piti ni jesti, sutkinju sam molio da me zatvore"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sloboda govora ili kršenje zakona? Prijavljen zbog uzvika "HDZ lopovi!": "To je čisto zastrašivanje od strane HDZ-a. Drugi put ću još jače, nek' se čuje"

''Zastarjeli Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira prepun je nelogičnosti, a među ostalim ''zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje 'državnih organa' i službenih osoba i za to, upozorili su iz GLAS-a, ''predviđa jednake kazne kao i za, recimo, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. Taj Zakon, ističu i oni, treba hitno mijenjati, ali, kako napominju, ''još veći problem je ozračje koje šire Plenković i njegova Vlada te poruke koje svojim ponašanjem šalju svim institucijama. I zato je krajnji čas da prije svega promijenimo Vladu i premijera".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene