Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZANIMLJIVO OBRAZLOŽENJE PRESUDE

Sud oslobodio Zadrane koji su premijera usporedili s pavijanom i napisali da ga treba gađati trulim jajima

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Dvojica Zadranina komentirala su premijera Plenkovića i vrijeđali ga uoči njegova dolaska u Zadar. Sud je donio oslobađajuću presudu i zaključio kako svi političari moraju shvatiti da su izloženi kritici i da izjave muškaraca nisu pozivale na nasilje.

Općinski sud u Zadru donio je oslobađajuću presudu u postupcima koje je protiv Mladena Čustića te Hrvoja Vukića pokrenula PU Zadarska zbog počinjenja djela prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

Podsjetimo, Hrvoje Vrkić iz Zadra napisao je komentar ispod objave jednog zadarskog portala da u Zadar stiže premijer Andrej Plenković u kojem je premijera usporedio s pavijanom, te je završio priveden.

Umirovljenik Mladen Ćustić napisao je da Plenkovića treba dočekati s trulim jajima pa je i on priveden. 

"Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini", napisao je Vrkić, referirajući se na Plenkovićevu izjavu da će "Hrvatska, reagirati jasno i odlučno ako Rusija napadne Ukrajinu".

Općinski sud u Zadru zaključio je da se radi o vrijednosnim sudovima te da okrivljenici izražavaju neosporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića. 

"Sud zaključuje i da učestalom svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost.

Prema recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, kojima se priklanja i ovaj sud, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima.

Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja gražana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge", stoji u obrazloženju odluke suda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene