Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trpe pacijenti

Tko će raditi u dubrovačkoj bolnici? Nedostaje oko četiri stotine radnika

Aktualno Galerija Dubrovačka bolnica - 3 Dubrovačka bolnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačka bolnica - 2 Dubrovačka bolnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačka bolnica - 1 Dubrovačka bolnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačka bolnica - 4 Dubrovačka bolnica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovačka bolnica - 5 Galerija 1/5 >>
Alarmantno upozorenje stiže iz dubrovačke bolnice. Nema tko raditi! Sindikati tvrde da bolnici nedostaje oko četiri stotine radnika. Paula Klaić Saulačić za Dnevnik Nove TV ispitala je u čemu je problem.

Dubrovačka bolnica zapošljava oko 1.000 ljudi, a po novoj sistematizaciji nedostaje ih još oko četiristo, upozoravaju sindikati. Najveći nedostatak medicinskih sestara i tehničara je na jedinici intenzivnog liječenja.

Pročitajte i ovo Dubrovnik u kritičnom stanju VIDEO "Ella, uz tebe smo": Dirljiva podrška australske policije kolegici koja je pala sa zida u Dubrovniku Mjerenje tlaka (Foto: Dnevnik.hr) Sve više bolnica se ''krpa'' Apsurd na hrvatski način: Dubrovačka bolnica završila na sudu zbog ispomoći doktora iz drugih bolnica

"Neke norme su dvije sestre ili dva tehničara na pacijenta, to je prava intenzivna zdravstvena njega, mi smo u koroni imali recimo 13 pacijenata na tri sestre. Mi imamo 80 zaposlenika koji već danas mogu u mirovinu", upozorava Ivan Večerin iz Sindikata.

Doktor Velimir Lupert iz Zagreba je u dubrovačku bolnicu stigao 2011. godine, a već tada je imao uvjete za mirovinu.

"Bit ću tu dok me ne potjeraju… Zezam se. Ostat ću još možda godinu dana pa onda bi se možda odlučio na definitivnu mirovinu", kazao je. Nema odjela ne kojem ne nedostaje ljudi, nedostatak liječnika kritičan je na Infektologiji, anesteziologiji i pedijatriji.

"Već godinama govorimo, ali nas nitko ne sluša, ne sluša nas onaj tko nas treba slušati, a to su ovi gore u Zagrebu odgovorni za funkcioniranje svih sustava", govori Davor Grilec iz Sindikata.

Iz dubrovačke bolnice kažu kako je sistematizacija posla još u tijeku, službene brojke još nemaju, ali bez gostujućih liječnika iz drugih bolnica posao bi bilo nemoguće organizirati.

"Tri anesteziološka tima za kompletan opseg kirurških struka. I kako onda? Ne znam kako, evo kako ide, ali treba shvatiti da se ne može, da sve malo prolongira, da će postojati liste čekanja", istaknuo je Zoran Tešanović s ginekološkog odjela.

U bogatom gradu, turističkom biseru, zdravstvena skrb je već godinama na klimavim nogama. Dubrovačka bolnica od prvog KBC-a u Splitu udaljena je dvjesta kilometara. Sve to ljuti pacijente.

Plaće medicinskom osoblju su iste u cijeloj Hrvatskoj, a Dubrovnik je jednostavno preskup za život pa interesa za dolazak liječnika i medicinskog osoblja nema. Rješenje se traži u stambenom zbrinjavanju medicinskog osoblja, grad je osigurao zemljište od 25 tisuća kvadrata.

"U idućem rebalansu u lipnju osigurat ćemo potrebna sredstva u iznosu od milijun kuna za projektnu dokumentaciju kako bi ishodovali građevinsku dozvolu", zaključio je gradonačelnik Mato Franković.

Županija, osnivač bolnice, za spomenuti projekt izdvaja iznos od 480.000 kuna. No sve to kap je u moru onoga što treba dubrovačkoj bolnici kako bi postojeće djelatnike zadržala, a nove privukla. A ministarstvo zdravstva ne nudi rješenje i kao da ih se problem ne tiče na naš upit odgovaraju pozivom bolnici i županiji da u skladu sa svojim obvezama zaposle potreban broj djelatnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene