Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Za 120.000 eura prevarena je pulska tvrtka čiji su vlasnici na internetskom oglasniku kupovali Porsche. No skupocjeni automobil nikad im nije isporučen, pa su shvatili da je oglas bio lažan i sve prijavili policiji.


Pulska tvrtka pronašla je na jednom njemačkom internetskom oglasniku oglas poduzeća sa sjedištem u Francuskoj o prodaji Porschea.

Dogovorili su kupoprodaju automobila i potom je tvrtka na dostavljeni broj računa uplatila iznos od 120.000 eura.

Budući da automobil nije bio isporučen, naknadnom provjerom oštećeni su utvrdili da je oglas na internetskom oglasniku lažan i da račun na koji su izvršili uplatu nije u vlasništvu trgovačkog društva te su događaj prijavili policiji.

Istarska policija kriminalističkom istragom provjerava sve okolnosti koje im je prijavila pulska tvrtka, a građane pozivaju na oprez pri internetskoj kupnji automobila kako ne bi postali žrtve prijevare.

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prijevara kupaca, policija upozorava građane da budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji automobila.

Prenosi i savjete Europola, iz kojega građane pozivaju da internetski kupuju od provjerljivih izvora, odnosno koriste marke i trgovine koji su im poznati ili koje su već koristili, kao i da provjeravaju kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupuju.

Ilustracija Važno upozorenje inspekcije: Pazite, ove dvije web-trgovine su sumnjive, riskirate veliku štetu

Ilustracija Prodavala tenisice preko interneta pa je opelješili za 20.000 eura: Policija objavila detalje

Kada kupuju online, neka ne šalju novac unaprijed te, ako je moguće, dogovore da prvo dobiju kupljenu robu, da ne šalju novac nikome koga ne poznaju, a posebno da nikome ne šalju broj bankovne kartice, kao niti PIN ili druge podatke.

Pažnju im skreću i na izbjegavanje online kupovine na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju, da nikada ne šalju podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti, da stalno provjeravaju trajna plaćanja te da pri online kupovini koriste kreditne kartice čiji im izdavatelj može vratiti novac. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju