Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Državni inspektorat poslao je važno upozorenje za sve koji se odlučuju za kupovinu preko interneta, a posebno su sumnjive dvije online trgovine.


Iz Državnog inspektorata stiglo je važno upozorenje za sve koji kupuju u internetskim trgovinama. Građane pozivaju da kod svake online kupovine obvezno provjere naziv i sjedište trgovca, telefonski broj i adresu elektroničke pošte.

Inspekcija je, naime, pokazala kako za internetske stranice www.nikeoutlet-hrvatska.com i www.cipelehrvatska.com nije poznat identitet trgovca, odnosno osobe koja na navedenim internetskim stranicama oglašava i prodaje proizvode te postoji rizik od ozbiljne štete za potrošače prilikom kupnje na daljinu.

Ilustracija Tvrtka iz Orehovice ostala bez više stotina tisuća kuna u prevari: Pazite na ovakve e-mailove

Kršenjem Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o elektroničkoj trgovini, u slučaju kada nije poznat identitet trgovca, nema jamstva da će se ispoštovati sve stavke ugovorene na daljinu te tako nema ni nikakve zaštite za kupce.

Ilustracija Starcu u Zagrebu ukrala više stotina tisuća kuna: Nije prvi put da se prevaranti koriste ovim trikom

Trgovac je prema zakonu dužan prije sklapanja ugovora na daljinu preko interneta na jasan i razumljiv način obavijestiti kupca, između ostaloga, o svojem nazivu i sjedištu, telefonskom broju, adresi elektroničke pošte, nazivu i sjedištu trgovca u čije ime i/ili za čiji račun nastupa, kao i o adresi mjesta svojeg poslovanja odnosno adresi mjesta poslovanja trgovca u čije ime i/ili za čiji račun on nastupa, navodi se u priopćenju.

Iz inspektorata naglašavaju kako je sve veći broj prijava koje upućuju na sve češće povrede u digitalnom okruženju te pozivaju potrošače da uvijek provjere naziv i sjedište trgovca, telefonski broj te adresu elektroničke pošte.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju