Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv 53-godišnjaka. Terete ga za pripremu terorizma. Ako mu se dokaže krivnja, prijeti mu od tri do petnaest godina zatvora.

Galerija Ilustracija Zaplijenjeno oružje - 6 Zaplijenjeno oružje - 4 +4 Zaplijenjeno oružje - 5

Državno odvjetništvo u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a provelo je istragu nad 53-godišnjakom. Protiv njega je poginuta optužnica, a terete ga za pripremu terorizma.

Optužnica 53-godišnjaka tereti da je od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka ove godine na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom vlasti i propisanim mjerama zbog korone, skidao s interneta i na tabletu čuvao fotografije najviših državnih dužnosnika i njihovih članova obitelji.

Zaplijenjeno oružje Zaplijenjeno oružje - 1 (Foto: PU šibensko-kninska)

Također, u tablet je pohranjivao i fotografije predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Marko Francišković na Općinskom sudu FOTO Osumnjičen za terorizam: Pred zgradom suda privedeno šestero Franciškovićevih istomišljenika

Preko interneta i aplikacija 53-godišnjak je preuzeo više videozapisa osobe koja je na javnim skupovima održanim krajem 2021. godine u više gradova pozivala građane na rušenje aktualne političke vlasti.

Sakupio je i adrese na kojima stanuju najviši državni dužnosnici, kao i ravnatelji jednog zavoda i bolnice. Pretraživao je i na tablet pohranjivao kako se dolazi do adresa na kojima stanuju pojedini visoki državni dužnosnici i ravnatelji, kao i mjesta na kojima se nalaze pojedina veleposlanstva i jedna televizijska kuća.

Kako doznaje reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, osumnjičeni 53-godišnjak je već otprije poznat policiji zbog raznih kaznenih djela. Ako mu se dokaže krivnja, prijeti mu od tri do petnaest godina zatvora.

Slika nije dostupna Francišković, njegova supruga i Kovačević optuženi za poticanje na terorizam

Tereti ga se da je pri planiranju ubojstva i napada na nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura nabavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja.

Zaplijenjeno oružje Zaplijenjeno oružje - 3 (Foto: PU šibensko-kninska)

Kod sebe je imao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža. 53-godišnjak se nalazi u istražnom zatvoru.

Njegovi su postupci navodno motivirani govorima Marka Franciškovića, okrivljenog za poticanje na terorizam. Francišković je nedavno pušten iz istražnog zatvora jer mu ni nakon skoro godinu dana iza rešetaka nije potvrđena optužnica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju