Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednomjesečni istražni zatvor

Crlenjak i Vlajčević osumnjičeni da su oštetili proračuna za 14 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnici propale tekstilne tvrtke 'Kamensko' Antun Crlenjak i Davor Vlajčević nisu uhićeni zbog afere s tom tvrtkom, nego zbog sumnje da su s još tri osobe oštetili državni proračun.

Petorici osumnjičenih da su oštetili državni proračun za 14 milijuna kuna, među kojima su i dvojica bivših čelnika propale tekstilne tvrtke 'Kamensko' Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šteta od 15 milijuna kuna? Traži se istražni zatvor za bivše čelnike Kamenskog Slika nije dostupna 'Zlouporaba položaja i ovlasti' Bivši čelnici Kamenskog opet privedeni

Sumnja se da su nenamjenski potrošili 14 milijuna kuna kredita koji je njihova tvrtka 'Eko Grad' dobila od Fonda za razvoj i zapošljavanje za izgradnju farme za uzgoj konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka. Uz Crlenjaka i Vlajčevića, osumnjičeni su bivši čelnik Fonda za razvoj i zapošljavanje, bivši djelatnik HPB-a te bivši direktor 'Kamenskog'.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo danas je za svu petoricu zatražilo jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a za trojicu i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

>> Traži se istražni zatvor za bivše čelnike Kamenskog

Upravni odbor Fonda za razvoj i zapošljavanje početkom kolovoza 2008. odobrio je 14 milijuna kuna kredita vukovarskoj tvrtki 'Eko Grad' koju je osnovao Vlajčević, a direktor je Crljenjak. Kredit za izgradnju farme trebao je biti isplaćen putem banke, no u državnom odvjetništvu sumnjaju da je prvoosumnjičeni P.T. 2008. na nagovor Crljenjaka i Vlajčevića dao nalog da se kredit doznači na račun HPB-a iako nisu bili ispunjeni svi prije dogovoreni uvjeti pa odluka o odobrenju kredita nije ni stupila na snagu.

U skladu s dogovorom P.T. i I.S., koji je, kažu u odvjetništvu, znao da odluka o odobrenju kredita nije na snazi, vukovarskoj tvrtki doznačeno je 14 milijuna kuna. Umjesto da se namjenski potroši za izgradnju zgrade za konje i kupnju kobila, novac je u konačnici raznim fiktivnim ugovorima doznačen tvrtki 'Vilinske poljane' kojoj je na čelu Vlajčević, a koja je s 'Eko Gradom' imala ugovor u poslovnoj suradnji u realizaciji projekta.

U državnom odvjetništvu tvrde da su 'Vilinske poljane' novac trošile za svoja plaćanja, a dio novca pozajmile su 'Kamenskom', u kojemu je tada Crljenjak bio predsjednik nadzornog odbora, a Vlajčević njegov član. U to vrijeme direktor 'Kamenskog' bio je D.R., kojega se tereti da je na Vlajčevićev nagovor u rujnu 2008. zaključio 260.000 kuna vrijedan ugovor o pružanju usluga sistematskih pregleda za radnice 'Kamenskog' s ginekološkom ordinacijom majke prvooosumnjičenoga P.T.

>> Crlenjak: Moje privođenje nema veze s Kamenskim

U zagrebačkome Županijskome državnom odvjetništvu sumnjaju da su ta petorica navedenim malverzacijama oštetila državni proračun za 14 milijuna kuna. Kažu i da je u Fondu za razvoj i zapošljavanje proračunskim nadzorom Državne riznice otkriveno još nepravilnosti pa je od Državnog ureda za reviziju zatražen nadzor nad zakonitošću rada tog fonda i trošenjem novca iz proračuna.

Mediji su prije izvijestili da je Ministarstvo gospodarstva nakon izbijanja afere vezane uz 'Kamensko' lani zatražilo od HPB-a da počne proces prisilne naplate cjelokupnog iznosa kredita, no kako u tome nije uspjelo, slučaj je predan državnom odvjetništvu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene