Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši vojni policajac Josip Bikić Čop danas je na splitskom Županijskom sudu zbog ratnog zločina nad civilima u Lori ljeti 1992. nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, tako da mu je nakon današnjeg priznanja krivnje i kajanja kazna manja za dvije godine od kazne tog suda izrečene u ožujku 2006. kad mu se sudilo u odsutnosti, jer je bio u bijegu.


Josip Bikić, koji je bio pripadnik interventnog voda 72. bojne VP-a, priznao je danas da se "osjeća krivim po optužnici u cijelosti ta da se kaje." Nije želio odgovarati na pitanja, a stranke u postupku su se složile da ne treba ponovno saslušavati svjedoke te su čitani već izvedeni dokazi. Čop je bio u bijegu četiri godine, do studenoga 2008., kad se predao pravosudnim tijelima. Jedan je dan proveo u splitskom zatvoru, a nakon toga je bio pritvoru u Remetincu, te Gospiću. Nakon predaje zatražio je obnovu postupka. Kako je u izricanju današnje presude obrazložio sudac Neve Cambi, nitko u postupku za ratne zločine u Lori dosad nije priznao djelo te izrazio kajanje, a olakotna je okolnost bila i mladost u doba počinjenja djela te to što je okrivljenik otac dvoje male djece.

Vezani članci Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu Ninoslav Jovanović Doživotna kazna zatvora! Presuda "Malčanskom berberinu" koji je oteo i silovao 12-godišnjakinju otkriva mučne detalje

>> Završena istraga u tzv. 'slučaju Lora 2'

Po presudi iz 2006. pripadnici 72. bojne VP-a Tomislav Duić kao zapovjednik, njegov zamjenik Tonči Vrkić, pripadnici interventnog voda Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, te stražari Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić, držali su od ožujka do rujna 1992. u Vojno-istražnom centru Lori bez ikakve pravne osnove veći broj zatočenih civila, uglavnom srpske nacionalnosti, zbog sumnje da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima protiv Hrvatske. Vrijeđali su njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali. Usmrćeni su Gojko Bulović i Nenad Knežević. Otuženicima je izrečena presuda na zatvorske kazne od šest do osam godina. Osuđujuću presudu Vrhovni je sud potvrdio i pravomoćna je od 6. veljače 2007. Trojica su još u bijegu: Duić, Bungur i Bajić.