Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osunčani brežuljci na 45. paraleli pokazali su se sudbonosnim za Sašu Ćasića. Iako to nije znao kad je kretao u posao, upravo na toj paraleli nalaze se najpoznatiji svjetski vinogradi poput onih u Kaliforniji i Francuskoj.


Na istoj poziciji smjestila se i njegova djedovina gdje je zasadio više od deset hektara vinograda u kojima uzgaja vrhunsko, nagrađivano vino. Saša se nije zaustavio na vinu koje proizvodi na ekološki način. Plan mu je seoski turizam, rekreacijsko i terapeutsko jahanje i još mnogo toga, a sve je krenulo kad je imao samo devetnaest godina.

Vezani članci Vršnjačko nasilje, ilustracija Dječak udario školskog kolegu šakom u lice i teško ga ozlijedio, roditelji nasilnika kažu da mu je ''samo opalio šamar''. Sada moraju platiti odštetu Napuštena zgrada, ilustracija Nestao prošlog ljeta: U potkrovlju napuštene gimnazije u Pakracu pronađeno tijelo muškarca

Kada je krenuo u ovu priču, Saša je o vinu znao samo to da ga silno želi raditi. 'Postavljeni cilj mi je bio do deset hektara vinograda i spojiti to u jedan seoski turizam, tako da se maltene sve proda na svom pragu', pojasnio je. Vinske planove je premašio, a oni o seoskom turizmu polako se razvijaju.

Poseban i jedinstven

'Planiram imati 15 do 20 konja, napraviti sve da mogu zadovoljiti za 13,5 hektara vinograda i svu potrebu za stajskim gnojivom zadovoljiti', istaknuo je Saša. Priroda je njegov najvažniji saveznik. Jedan je od rijetkih vinara koji je zadovoljio stroge kriterije i dobio eko-markicu. Sve to ne bi bilo moguće bez njegovog mentora, vinarskog veterana.

'Pomagao sam mnogima, ali Saša je poseban i jedinstven. Izuzetno je vrijedan, ništa mu nije teško, a čovjek kad hoće sve nauči i sve može', rekao je vinar Ivan Enjingi. 'Nisam mogao vjerovati da će stvarno doći, došao je tu, pogledao zemlju i položaj i rekao da je idealan. Pošto nisam znao ništa o tome, vidio je da sam mlad, pa mi je rekao da dođem kod njega', ispričao je Saša.

Kakav čovjek takvo i vino

Učio je i u isto vrijeme čisto djedovinu koja je bila zarasla u šikaru i sadio svoje vinograde. Osim od obitelji, veliku je potporu dobio od gradonačelnika. 'Tako golobradi dječak koji je bio u to vrijeme nije pokazivao u to vrijeme takve mogućnosti, da će posaditi 10-15 hektara vinograda i da će se sve ovo skupa razviti', istaknuo je Davor Huška, gradonačelnik Pakraca.

U Sašinom poslu nema godišnjeg i slobodnih dana, ali nije to tako ni loše. 'U dobrom društvu se popije, ali ovako sam više degustiram skoro svaki dan, morate. To je dio posla', kaže Saša. Ne stigne puno ići po natjecanjima, no tamo gdje je bio, osvajao je zlata i srebra. 'Kakav je čovjek, takva su i vina, on je izuzetan i poseban pa su takva i vina', hvali Sašu vinski veteran Ivan.

Poznavati prirodu i njoj se prilagoditi, imati cilj i raditi sa srcem na njegovom ostvarenju - to je recept za uspjeh koji je Saša otkrio kad je imao samo 19 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju