Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osmišljava nove izume

19-godišnji inovator osvojio niz nagrada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tino Herljević ima samo devetnaest godina, no već je osvojio zlatne medalje na sajmovima inovacija u Moskvi i Ženevi.

Uz brojne druge nagrade čak je tri puta za redom primio nagradu 'Nikola Tesla - Genij za budućnost' koju dodjeljuje Udruga Nikola Tesla.

Pročitajte i ovo Meso crne slavonske svinje objavila EK Meso crne slavonske svinje postalo 46. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u Slika nije dostupna Revolucionaran izum Dugo sjedite na poslu, biste li voljeli imati ovakav stol?!

Tinov prvi izum nastao je, vjerovali ili ne, kad mu je bilo šest godina. 'Pošto smo ja i mama alergični shvatio sam da mačke baš ne vole vodu, pa sam napravio sustav koji uz pomoć senzora otkrije kad mačke uđu u dvorište i poprska ih, a one se razbježe', opisuje Tino jednu od svojih inovacija.

Zbog Tinovih radova je u obiteljskoj kući bio i električar koji je njegov izum odlučio izraditi. 'Električar je vidio tu nazovi moju šemu koja je bila puna nekih crtica i mačaka koje su više izgledale kao neki krugovi i rekao da bi to moglo funkcionirati. Kupio je materijal i stvarno je proradilo. Nitko nije mogao vjerovati', govori Tino.

Međutim, tu nije stao. Prijenosni solarni paneli i prijenos podataka laserom neke su od inovacija za koje je nagrađen zlatima. A nagradu 'Nikola Tesla - Genij za budućnost' je osvojio čak tri puta. 'Kada sam dobio drugi put, to je bilo iznenađenje, ali kad sam je osvojio treći put to je stvarno bilo kao grom iz vedra neba', odgovara Tino.

>> Ova djevojčica nam svima može biti uzor!

Članovi žirija znaju da nisu pogriješili, a znaju to i na privatnom fakultetu gdje su mu dali punu stipendiju. Cijelu priču je prokomentirao i Don Markušić: 'Kao odvjetnik nisam uvijek razumio sve što je Tino izumio, ali moj glas je bio opravadan kad je nakon toga osvojio zlatnu medalju u Ženevi, tako da ono što smo mi izabrali, bili smo u pravu.'

>> Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

'Pružit ćemo mu okruženje u kojem Tino može rasti i razvijati vještine s kojima je već došao k nama. Mislim da će ovdje pronaći brojne kolege s kojima dijeli iste interese. Sve u svemu, oduševljeni smo što će nam se Tino pridružiti', kaže Don Hudspeth, dekan ACMT-a.

Tinu je uzor, naravno, Nikola Tesla. 'On je bio nekakav vizionar i nije slušao ostale koji su mu govorili da nešto neće moći. Slijedio je svoje ideje i radio, i uspio, evo sada imamo struju zbog njega', mladi inovator govori o Tesli.

Svojim izumima i idejama Tino nas planira i dalje oduševljavati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene