Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo kao fora

Mladi Puljanin postao priznati inovator s robo-lampama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Elektromaterijal može biti inspiracija. Zna to mladi Puljanin koji se spajanjem plastičnih cijevi, razvodnih kutija i žarulja vinuo u sam vrh priznatih inovatora hrvatskih gadgeta.

Iako mu je to još uvijek samo hobi, robo-lampe mogle bi mu osigurati svijetlu budućnost. Iz njegove kućne radionice dosad je proizišlo više od pet stotina primjeraka stolnih svjetiljki robotskog oblika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

'Zabijem se tu i slažem ih pomalo, gledam što nedostaje, koja ideja', rekao je Robert Matysiak, inovator. A ideje mu dolaze sa svih strana. 'Krene možda od neke životinje, onda onako nadogradim pomalo neke komade na njoj, kao neku karikaturu da radiš', objašnjava Robert.

Sve je zapravo počelo iz igre. Uredivši izlog prodavaonice elektromaterijala u kojoj je zaposlen, privukao je brojne znatiželjnike. 'Onda sam htio nešto od tih materijala napraviti, nešto malo da izgleda živo, za foru', kaže Robert.

A iz fore je prvo nastao hobi. 'Počelo je jedan, dva komada. Onda se ljudima to svidjelo pa sam počeo doma raditi', rekao je Robert. Zatim su stigla i priznanja. Brojni svjetski časopisi i internetske stranice koje se bave inovacijama njegove su lampe opisali kao prvi hrvatski gagdet.

'Na savjet jednog prijatelja da to pošaljem na Gizmodo i Pocket Lint i te sitove gdje su ti gadgeti i bave se tako nekim čudnim stvarima, pa sam rekao zašto ne? Drugi dan sam dobio 40 mailova narudžbi', rekao je Robert.

Narudžbe stižu sa svih krajeva svijeta, ipak najviše 'robolampa' otišlo je preko velike bare. Njegov rad prepoznala je i struka. Dokaz tomu je i bronca na međunarodnoj izložbi inovatora u Zagrebu. Trenutno se priprema za svoju prvu veliku samostalnu izložbu u metropoli. U zagrebačku galeriju Nikole Tesle nosi nekoliko desetaka najnovijih primjeraka. Novi uspjesi, nove mogućnosti. Ulaz kroz vrata priznatih inovacija već su mu osvjetljena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene