Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolekcionari izveli svoje ljubimce

VIDEO: Sajam auta iz komunizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolekcionari klasičnih automobila iz ere komunizma i Željezne zavjese, okupili su se u Budimpešti, u Mađarskoj, kako bi pokazali svoje ljubimce.

Automobili poput Lada iz ere SSSR-a, čeških Škoda sa stražnjim pogonom, rumunjskih Dacia, poljskih Fiata te možda najveće ikone automobila komunističke ere, istočnonjemačkog Trabanta, mogli su biti viđeni na ulicama Budimpešte, prenosi Reuters. predsjednik Trabant kluba u Mađarskoj Gabor Muczan, tvrdi kako više u Europi nema pravih, jednostavnih ljubitelja automobila.

Pročitajte i ovo Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive Sajam maslina - 4 Najavljena dobra godina Cijena mnogima omiljenog ulja u godinu dana porasla više od 40 posto, proizvođači objašnjavaju zašto je to tako

>> VIDEO: Povratak na velika vrata - Trabant NT

'Kolekcionari ovih automobila daju ne baš tako veliku svotu novca za njih. Čuo sam kako je jedan Trabant prodan za 8,340 dolara u vrhunskom stanju', rekao je Muczan. Od svih komunističkih marki, najbolji, najlošiji i najbolje prodavani modeli bili su oni licenciranog Fiata. 'Zastava, koja se proizvodila u Jugoslaviji, koja je bila modificirana verzija Fiata 128, vjerojatno je bila najbolji višenamjenski model', istaknuo je Jeno Boros, urednik nedavno objavljene knjige o starim istočnoeuropskim automobilima.

Inovacija kod komunističkih automobila, u najboljem slučaju, bila je ograničena, a konkurencija u tom smislu nepostojeća. Neki automobili su tako, uz gotovo nikakve promijene, ostajali u proizvodnji i do 20 godina. No, bilo da su bili dobri ili loši, u planskom tržištu komunističkih zemalja, oni su se prodavali kao ludi i proizvodili u ograničenim količinama, tako da je uvijek više bilo vozača, nego automobila, za razliku od današnjih vremena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene