Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki iskorak

VIDEO: Automobil za krizna vremena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kriznim vremenima, koja osobito pogađaju automobilske proizvođače, često se spas traži u jednom revolucionarnom modelu. Kao što je poznato, Opel je na granici egzistencije, pa bi hibridna Ampera, europski pandan Chevrolet Volta, mogla biti baš taj model.

Dakle, američki Volt, koji na tržište stiže 2010., poslužio je kao tehnička osnova prvog Opelovog hibrida. Ampera bi, pak, svoju tržišnu premijeru trebala imati godinu dana kasnije, što bi za Opel moglo biti pozitivno, jer se na taj način mogu prilagoditi reakcijama na Volt i ukloniti eventualne nedostatke. Iako je ovaj automobil hibrid, za pogon koristi samo elektromotor. To je ključna razlika u odnosu na Toyotu Prius, koja za pokretanje kotača koristi i elektromotor i klasični benzinski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INSIDER OPEL je sada i službeno francuski! Slika nije dostupna VRUĆI METAL Uvjerljivo najbrži Opel ove godine, a to nije jedina novost!

Kod Ampere se strujni agregat nalazi u prednjem dijelu automobila, zajedno s jednolitrenim turbo benzinacem. On služi kao generator te, istovremeno, i kao punjač litij-ionskih baterija smještenih na sredini automobila, ispod prostora za putnike. Nakon 60 kilometara vožnje one se prazne i tada na scenu stupa benzinac, koji generira struju za elektromotor. Amperin doseg na taj način raste na više od 500 kilometara, što je impresivan rezultat. Prema Opelovim istraživanjima, i 60 kilometara preveženih samo na struju, s nultom emisijom štetnih plinova, zadovoljava potrebe 80 posto vozača u Njemačkoj. Znači, odete na posao, obavite svakodnevne obaveze i kad se vratite, svoju Amperu priključite na običnu kućnu utičnicu. Punjenje traje tri sata, što znači da ujutro imate baterije spremne za novi radni dan.

Samo ga uključite u utičnicu

Elektromotor isporučuje trenutnih 370 Nm okretnog momenta, uz ekvivalent snage od 150 konja, pa Ampera do 100 km/h ubrzava za samo 9 sekundi i postiže maksimalnih 160 km/h. Za petorovratnu limuzinu, ekoloških, a ne sportskih ambicija, ovo su vrlo dobre performanse. Vanjski izgled Ampere vuče korijene iz Opelovih studija Flextream i GTC. Ako ga moramo usporediti s drugim hibridima, mišljenja smo da je na tom polju Opel nadmašio konkurenciju, a ona, zasada, dolazi samo iz Japana.

Prema istraživanju, Ampera će štedjeti oko 1.700 litara goriva, temeljeno na 60 km dnevne vožnje te 22.000 km godišnje. S tehničke strane gledano, po performansama i praktičnosti, General Motors je napravio iskorak na području hibridnog pogona, i sad on čeka odgovor konkurencije. Do ulaska u serijsku proizvodnju ostalo je još neko vrijeme pa smo sigurni kako Toyota i Honda neće samo gledati kako gube primat na polju gdje su one godinama bile jedini konkurenti.

Emisiju Automotiv možete gledati nedjeljom u jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene