Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proizvodnja vozila porasti će za 21 milijun jedinica do 2021. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijem izvještaju IHS Automotivea globalno tržište automobila nastaviti će rasti i tijekom sljedećeg desetljeća.

Tvrtka za izradu analiza izvještava da će globalna proizvodnja motornih vozila do 2021. godine porasti za 21 milijun jedinica (ukupno nešto više od 100 milijuna jedinica) kao što je porasla za 25 milijun jedinica od 2009. godine. Trend rasta može se pridati činjenici da automobilska industrija i dalje napreduje na svom putu oporavka od učinaka globalne gospodarske krize. Tako barem tvrdi IHS Automotive tvrtka za analizu poslovnih podataka i vodeći globalni izvor ključnih informacija i uvida u stanje na tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom Slika nije dostupna VW izbacio još jedan Golf – ovog puta kao Alltrack Crossover verziju

Kina će, naravno, dominirati u ovom segmentu ali postoje značajne pozitivne naznake i na sjevernoameričkom tržištu, dok će europska automobilska industrija također pokazivati pozitivne pomake na domaćem tržištu. Proizvodnja u Japanu i Južnoj Koreji padati će obzirom da će se proizvođači fokusirati na proizvodnju u inozemstvu.

Pad potražnje u Rusiji i Turskoj djelovati će ograničavajuće na rast proizvodnje u Europi koja će ove godine porasti tek za jedan posto, kažu iz IHS Automotive-a. Međutim, od 2015. do 2017. godine očekuje se da će proizvodnja automobila u Europi rasti za 4 posto godišnje što će biti rezultat oporavka domaće potražnje i održivog povećanja izvoza i to primarno na tržište SAD-a i Kine.

''Europski proizvođači automobila naći će se u raznim situacijama glede potražnje za vozilima što će ovisiti o tome na kojem su dijelu europskog tržišta najviše izloženi,'' rekao je Denis Schemoul, direktor odjela za prognoziranje proizvodnje vozila u Europi u IHS Automotive-u.

Europski proizvođači automobila u 2012. godini proizveli su ukupno 16,2 milijuna vozila, što je 19% ukupne globalne proizvodnje (ukupno je proizvedeno 84,1 milijun vozila). Zanimljiv je i podatak da je od ukupnog broja proizvedenih automobila u Europi njih 55% pogoni dizelsko gorivo.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene