Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velik broj vozača kreće sa svojim obiteljima na putovanja povodom uskršnjih blagdana. Tim povodom Ford nas je počastio kratkim savjetima kako nadmudriti zastoje, a one neizbježne gužve učiniti podnošljivijima.


Vozači diljem Europe planiraju u potpunosti iskoristiti uskršnje blagdane kako bi krenuli na prvo veliko putovanje u ovoj godini. Svake godine uoči i tijekom uskršnjih blagdana, u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, tranzitnog prometa stranih državljana, dolaska motoriziranih stranih turista, ali i povećanog odlaska naših građana na godišnje odmore.

Vezani članci Pravosudni odbor Senata (Foto: AFP) Bivši demokratski asistent na sudu zbog objavljivanja osobnih podataka republikanaca za suđenja Kavanaughu Slika nije dostupna Brutalni Ford Focus RS500

Istovremeno, u tom razdoblju, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća i stradalih osoba u njima, a većina prometnih nesreća događa se jer sudionici grubo krše osnovne prometne propise te na put kreću nepripremljeni.

“Naš savjet svakom tko kreće na put za ovaj Uskrs jest sljedeći: dobro isplanirajte putovanje, pobrinite se da je vaše vozilo u dobrom stanju prije nego što krenete i budite spremni na kašnjenja,” rekao je Pim van der Jagt, direktor u Fordovom europskom razvojnom centru. “Redovit odmor na dugačkim putovanjima je najvažniji; umor vozača može se dogoditi svakome – većina ljudi nije ni svjesna koliko su stvarno umorni.”


Radi svih ovih razloga Ford nas je počastio kratkim savjetima kako pobijediti prometne brige:

1. Budite organizirani: Napravite popis svih stvari koje su vam potrebne. To će vam pomoći da ne razmišljate o novčaniku, mobitelu ili karti kada ste već kilometrima daleko od kuće. Nemojte zaboraviti rezervne ključeve, vozačku dozvolu, osiguranje i brojeve telefona u slučaju nužde.

2. Pripremite svoje vozilo: Provjerite ulje, rashladnu i kočionu tekućinu te tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla. Provjerite tlak u gumama i same gume te dubinu utora na njima koja bi trebala biti barem 3 mm.

3. Priručnik za vlasnike automobile neka bude u pričuvi: Od pronalaženja kutije s osiguračima do uputa kako sigurno riješiti problem prazne gume, priručnik je pun praktičnih savjeta

4. Planirajte svoj put i uzmite u obzir alternativne pravce: Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.

5. Osvježenje neka bude pri ruci: Uzmite nešto za jelo i piće u slučaju da putovanje traje duže od očekivanog.

6. Natočite puni spremnik goriva prije puta: Uzmite u obzir mogućnost obilaznog puta ili zastoja i doskočite tomu s punim spremnikom.

7. Zabava za djecu: DVD u automobilu je odlična zabava za djecu na dugim putovanjima tako da nemojte zaboraviti omiljene filmove ukoliko je vaš automobil opremljen DVD uređajem.

8. Uključite se u sustav informiranja o stanju u prometu: pratite prometne informacije kako biste izbjegli čekanja.

9. Pridružite se klubu za pomoć na cesti: Ključevi zaključani u automobilu ili krivo točeno gorivo je vrlo česti scenarij kojim se službe za pomoć na cestama bave.

10. Odmorite se: Umorni vozači gube koncentraciju tako da se na dužim putovanjima potrebno češće odmarati.

11. Sigurnost: obavezno se vežite u automobilu kada ste na cesti i u slučaju da vozite djecu pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.

12. Propisi: brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti te poštujte ograničenja brzine.


Nadamo se da će vam ovi kratki savjeti malo olakšati nadolazeće putovanje a dnevnik.hr i FORD svim sudionicima u prometu žele sretan i blagoslovljen Uskrs!
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju