Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ferrari Celeritas Barchetta koncept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dizajneri danas više nego ikada zaista imaju prilike pustiti mašti na volju kada rade na razvoju konceptualnih studija, a na našu radost, vrlo često upravo to i rade. Najnoviji primjer je Ferrari Celeritas Barchetta koncept.

Čovjeka po imenu Aldo Schurmann, studenta s Instituta primijenjene umjetnosti i dizajna iz Torina zamislio je konceptualnu studiju Ferrari superautomobila u Barchetta stilu koja nije nalik ničemu što smo dosad imali prilike vidjeti iza znaka propetog konja a njegova opaka vizija super-sportskog dvosjeda svojim beskompromisnim oblikom pomalo podsjeća na bolide Formule 1 iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Procurile nove fotke hibridnog ljepotana iz Lexusa Slika nije dostupna Montezemolo proslavio 20 godina na čelu Ferrarija

Schurmann je svoju konceptualnu studiju nazvao 'Celeritas' što na latinskom znači 'brzina', a koncept se dijelom temelji na nedavno ukinutom Ferrarijevom dvosjedu, F430 Scuderia modelu, kojeg je prošle godine zamijenio Ferrari 458 Italia. ''Ovaj automobil ima sve prepoznatljive karakteristike Scuderie – niski profil, široke lukove kotača, proziran pokrov motora smještenog na stražnjem kraju automobila – doduše nabrijane na n-tu potenciju'' kaže Schurmann.

Koncept je prikazan u nekoliko različitih boja međutim ono što je zajedničko svima su mat crne površine koje prekrivaju središnje dijelove automobila. Teško je reći što više dolazi do izražaja na Celeritasu, široko izbačeni lukovi kotača koji jedva dišu od masovnih pneumatika, ili dva odvojena i prilagodljiva stražnja krila, a teško je ne primijetiti i specifičan nos koji s upaljenim svjetlosnim sklopovima izgleda kao divlja zvijer spremna da vas ugrabi i pojede za doručak!

Mladi student iz Torina ipak je odlučio ostaviti jedan vrlo prepoznatljiv element Ferrarijevih superautomobila, proziran pokrov motora kako bi svi mogli uživati u pogledu. Ovaj element dodatno naglašava gotovo robotski izgled automobila – izgleda kao da će svakog trena ustati i nešto vam bahato odbrusiti. Nova zvijezda Transformersa možda?

Svojim gotovo savršenim aerodinamičkim oblikom i dva podesiva ogromna stražnja krila za veću potisnu silu, ovaj superautomobil sigurno bi utjerao strah u kosti dječici poput Bugatti Veyrona ili Koenigsegg Ageri R.

Schurmann je odlučio preći granice poznatoga i u pogledu materijala te je tako za vanjske površine koristio materijal teksture poput kože morskog psa koja je pokazala izvrsne aerodinamičke sposobnosti zbog manjeg otpora zraka.. Dobro, to je nešto što bi u serijskoj proizvodnji vjerojatno koštalo zilijune eura, ali kada bi netko pokušao napraviti Ferrari koji je van ovoga svijeta, kao što je to učinio Schurmann sa svojom konceptualnom studijom, onda je ovo definitivno jedan od načina.

Ferrari Celeritas Barchetta Concept čini se samo je kreativna vježba, rezultat simbiotskog odnosa mladih nadolazećih dizajnera koji dobivaju priliku pokazati doseg svoje mašte i kreativnosti i visoko-profilnih tvrtki kojima je ovo izvrstan način za promoviranje svog brenda, a jedino što možemo reći je hvala Bogu na tome. Da se ovakav automobil doista pojavi na cesti, vjerojatno bi sav promet stao u strahopoštovanju a svjetla na semaforima sama od sebe bi za njega uvijek pokazivala zeleno...

U nastavku pogledajte veliku galeriju crteža gdje možete vidjeti i neke druge radove spomenutog genijalca!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene