Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U američkom Detroitu po 95. put je otvoren najveći svjetski sajam automobila.


Grad koji nazivaju Motor city cijele godine živi u iščekivanju najpoznatije svjetske automobilske izložbe. I ove je godine sajam privukao stotine tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta koji uživo žele vidjeti sve novosti iz autoindustrije, posebice premijere novih automobila. Sudeći po otvorenju brze sportske jurilice zamijenili su električni automobili.

Vezani članci Smrskani auto Komad betona odlomio se sa zgrade i smrskao mu auto, dobro da je barem vlasnik uspio pobjeći Slika nije dostupna FOTO: GMC Granite koncept

Unatoč neizbježnim, skupocjenim i superluksuznim limuzinama i sportskim jurilicama, glavne zvijezde Detroita i ove su godine automobili koje pokreću nove vrhunske tehnologije. Kako smanjiti zagađivanje okoliša i potrošnju klasičnih goriva je zadatak kojeg su pokušali riješiti vodeći svjetski proizvođači. Američki General Motors predstavio je svoj najjači adut, Chevrolet Volt.

Ford zatrpan narudžbama

Čelnici posrnulog diva koji je sad u vlasništvu talijanskog Fiata tvrde da je model koji će osvojiti tržište. 'Mislim da moramo imati tehnologiju, spremnike energije i mogućnost elektrifikacije koji zadovoljavaju potrebe potrošača. Dakle vidjet ćete čiste električne automobile poput Volta, a vidjet ćete i mnogo hibridnih modela', kazao je predsjednik General Motorsa Mark Reuss.

>> FOTO: Električni trkaći superbike iz Mission Motorsa

I dok svijetom drma recesija u Fordu je očito nema. Na sajmu su predstavili četiri potpuno nova električna automobila, od kojih je posebno dojmljiv Focus. U Fordu su objavili da će u iduće dvije godine zaposliti sedam tisuća novih radnika kako bi mogli isporučiti sve automobile koji su naručeni.

Malo poslastice i za one kojima je brzina važnija od ekologije. Porsche se u Americi pojavio sa svojim modelom 918 i odmah izazvao najviše zanimanja kod posjetitelja.