Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETOST I STRAH

Nacija luda za oružjem kupuje još oružja dok čeka rezultate izbora: "Inventar nam dođe i ode u istom danu"

Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 2
Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 2 Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 10 Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 10 Foto: DNEVNIK.hr Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 9 Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 9 Foto: DNEVNIK.hr Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 8 Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 8 Foto: DNEVNIK.hr +5 Izbori u SAD-u: Opasnost od nereda - 7 Galerija 1/10 >>
Što se dulje budu čekali konačni rezultati izbora u SAD-u, mogla bi rasti napetost i strah od nasilja. Donald Trump tijekom cijele kampanje bez dokaza je spominjao mogućnost izborne prijevare.

Noseći maske i održavajući razmak, Amerikanci u utorak od ranog jutra stižu na birališta gdje čekaju u redu da bi dali svoj glas na predsjedničkim izborima na kojima se bore aktualni predsjednik Donald Trump i demokratski protukandidat Joe Biden.

Pročitajte i ovo Joe Biden potpora partnerima Zelenski je odahnuo, Biden potpisao zakon o paketu pomoći Ukrajini Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

U međuvremenu, nacija luda za oružjem uoči izbora nabavlja još oružja. "Inače bih imao oko stotinu pištolja u ovoj vitrini, ali već su dvaput rasprodani", rekao je Bill Kucyk, vlasnik trgovine s oružjem u Detroitu. 

Kupac oružja kaže da kupuje oružje, ali da mu je cilj da ga nikada ne upotrijebi. 

U prosjeku, stotinu Amerikanaca posjeduje 120 primjeraka vatrenog oružja, a sada još i više. Građani se boje nemira nakon izbora pa se zbog straha naoružavaju, a to i nije problem jer običan pištolj može se nabaviti povoljnije od prosječnog mobitela.

Emily Dryden, supruga vlasnika trgovine s oružjem savjetuje ljude da kupe oružje što prije. "Ako čujemo da netko kaže - razmišljam o kupovini pištolja, kažemo im - učinite to odmah. Inventar nam dođe i ode u istom danu", poručuje.

Naoružavanje do zuba

I među Afroamerikancima raste broj vlasnika ubojitih sprava. I oni se boje da bi nakon izbora moglo doći do nasilja, posebno ih brine porast govora mržnje i rasizma.

Chad King iz Black Bottom Gun Cluba napominje da se želi obraniti od nasilja. "Kupujemo vatreno oružje i streljivo, idemo na treninge samo zato što se želimo obraniti od nasilja koje već postoji", poručuje.

Sve je više i paravojnih skupina u SAD-u. Osim po šumama, moglo ih se vidjeti na prosvjedima protiv mjera za suzbijanje pandemije.

Chris Hill
, pripadnik skupine Three Percent Security Force napominje kako je pravo svakog državljanina da obrani svoje vlasništvo.

"Vaše je pravo, vaša je dužnost kao građana SAD-a da budete voljni braniti samoga sebe i svoje vlasništvo", ističe. 

Vlasnici trgovina u velikim gradovima također se pripremaju za potencijalne nerede nakon izbora i postavljaju daske kao zaštitu na izloge. Zaštitu su postavili na Empire state buildingu, zaštitila se i robna kuća Macy's i TV kuća FOX.

Oko Bijele kuće u Washingtonu proširen je sigurnosni obruč i postavljena je ograda preko koje se, kako kažu, nemoguće popeti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene