Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineske će vlasti kazniti one zdravstvene radnike koji budu sudjelovali u pobačajima ženske djece, bez obzira na nedavnu odluku o dekriminalizaciji abortusa.


Ovakva situacija proizlazi iz preferiranja muških potomaka, koje je izraženo posebno u ruralnim dijelovima zemlje, te kineske politike 'Jedno dijete', uvedene prije 25 godina radi zaustavljanja snažnog povećanja broja stanovnika.

Vezani članci Sestre su nestale još u petak (Foto: Humboldt County Sheriff\'s Office) Izgubile se u šumi: Stotine spasilaca dva dana tragali za sestrama od 5 i 8 godina, našli ih zagrljene ispod grma Djevojčice krenule kući iz vrtića na -45 stupnjeva (Screenshot: Anna Liesowska/YouTube) Djevojčice išetale iz vrtića i krenule kućama na -45 stupnjeva! Odgojitelji tvrde da to nisu primijetili

U Kini se na 100 djevojčica rađa 119 muških beba, dok je svjetski prosjek 100 naprema 105. No stručnjaci smatraju kako ova brojka ne pokazuje stvarno stanje. Sumnjaju kako se mnoga rađanja ženske djece uopće ne prijavljuju.

Zakoni o planiranju djece zabranjuju selektivne abortuse, osim u medicinske svrhe, no procjenjuje se kako je u posljednje dvije godine obavljeno oko 3.000 takvih pobačaja.

U pokrajini Shandong liječnici navodno provode nasilne pobačaje i sterilizacije kako bi se politika 'Jedno dijete' provodila pod svaku cijenu.

Dužnosnik kineske organizacije za planiranje obitelji rekao je u srijedu da će vlada i dalje kažnjavati zdravstvene djelatnike koji pomažu ženama da namjerno pobace žensku djecu, unatoč činjenici da parlament u lipnju nije izglasao zakon koji bi takva djela svrstao među kriminalne radnje, pišu državni mediji.

Takvi su pobačaji krivi za sve veću neravnotežu između muškog i ženskog stanovništva u Kini. 

Kineska novinska agencija Xinhua navodi Zhang Weiqinga, dužnosnika Državnog povjerenstva za stanovništvo i planiranje obitelji koji je rekao da će vlada nastaviti goniti institucije i pojedince koji su uključeni u ilegalne selektivne pobačaje.

U Kini je odnos između muškog i ženskog stanovništva 119 prema 100, dok je svjetski prosjek između 103 do 107 prema 100

Xinhua je u utorak priopćila da je vlada zabilježila 3.000 slučajeva selektivnih pobačaja koji nisu bili motivirani zdravstvenim razlozima tijekom posljednje dvije godine.

Kina trenutačno nema zakon kojim bi se kažnjavali takvi postupci, ali uredbe koje se tiču planiranja obitelji zabranjuju tu praksu, osim zbog medicinskih razloga. Oni koji se na te uredbe ogluše suočavaju se  s kaznom od oko tisuću eura.