Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se u Hrvatskoj još nitko nije počeo baviti zanimanjem "mirisača pazuha" ili "fitness trenera kućnih ljubimaca", i kod nas je počela rasti potražnja za neobičnim i dosad nepoznatim zanimanjima.


Tako se na internetskim stranica za traženje posla pojavio oglas jedne zagrebačke tvrtke koja je tražila "djelatnika na dječjem vrtuljku". Tvrtka je, naime, tražila simpatičnog umirovljenika koji bi honorarno radio na dječjem vrtuljku.

Vezani članci Slavni (Foto: izismile.com) Otkriveno kako bi izgledali slavni da nisu postali filmske zvijezde Branko Podhraški (Foto: Dnevnik.hr) 1500 kuna mjesečno za posao koji radi cijeli dan: "Bilo je i udaraca u glavu"

Stručna sprema nije bila važna, no umirovljenik je morao znati engleski jezik. Od ostalih sposobnosti tražilo se da bude
komunikativan, posjeduje smisao za rad s djecom, te stanuje u blizini središta Zagreba. U oglasu je kao važno istaknuto da je nepušač te da može raditi na otvorenom.

Bilo je potražnje i za "lovcem na munje". Nije riječ o zaljubljeniku u fiziku, već o fotografu. On munje "lovi" objektivom svojeg fotoaparata i slikom pokušava dočarati njihovu snagu i ljepotu.

Onaj tko bi želio postati "lovcem na munje" treba znati da mu je za to prije svega potrebno olujno nevrijeme, zatim dobar fotoaparat, kabanica i čelični živci. Jer, nije baš ugodno šetati prirodom kada svuda oko vas sijeva.

U zadnje vrijeme, nakon otvaranja mnoštva sportskih kladionica, pojavila se potražanja za bookmakerom - osobom koja izračunava vjerojatnost i određuje koeficijente za klađenje na sportske događaje.

Za to mu nije potrebna posebna stručna sprema, već opsesivno obožavanje svih vrsta sportova, poznavanje osnova rada na računalu, razvijeno logičko razmišljanje, a ni poznavanje nekog stranog jezika ne škodi. Idealan posao za sportske fanatike koji trebaju raspolagati svim informacijama o klubovima, sportašima, trenerima, sucima, prethodnim utakmicama...

Među neobičnim zanimanjima izdvaja se "razbijač jaja" koji radi o prehrambenoj industriji odvajajući bjelanjke od žumanjaka. Također, na farmama pilića diljem svijeta rade i ljudi koji se bave određivanjem spola tih životinja i prema tome ih sortiraju, kako bi se znala svrha njihova kratkog postojanja.

U SAD-u postoji i zanimanje "agent za ostvarivanje snova" koji za određenu svotu novca ispunjava i najluđe želje.

Na raznim krajevima svijeta postoje različita zanimanja, ovisno o podneblju i stilu života, pa se tako i neka nama vrlo poznata zanimanja drugdje smatraju čudnim. Tako je u nas uobičajeni dimnjačar Amerikancima potpuna nepoznanica i smatraju ga izuzetno neobičnim.