Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 200 komada nakita, remek-djela ruskih draguljara i ostalih vrijednih predmeta, koji su ukradeni iz zbirki slavnog ruskog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu, vrijednih 5 milijuna dolara, dodat će se na popis nestalih umjetničkih djela.


Stručnjaci predviđaju kako će čak i uz pomoć stručnjaka iz inozemstva biti teško pronaći ukradene predmete s obzirom na činjenicu da ne postoje detaljne informacije o polovini ukradenih djela, pa čak ni njihove fotografije, izvijestila je ruska policija.

Vezani članci HGSS Dramatična potraga na Velebitu uspješno završena: HGSS tražio dvojicu muškaraca, pronašli ih žive i zdrave Japanska akita Hachi Nestao nakon potresa u Petrinji: "Brine me da ga nije netko stavio u automobil i odvezao"

Ruske aukcijske kuće zamoljene su za suradnju i pomoć, ukoliko im na procjenu stignu rijetki komadi nakita, crkvenih ikona i sličnih predmeta.

U međuvremenu je ministarstvo unutarnjih poslova u Sankt Peterburgu oformilo posebne detektivske snage specijalizirane za krađe antikviteta, a istrazi se pridružila i ruska tajna služba FSB.

Promatrači smatraju kako loši sigurnosni uvjeti i neuredan kataloški popis djela već desetljećima mami potencijalne lopove na ovakav potez. 

Iz Ermitaža će nakon nestanka 221 komada vrijednih predmeta biti izneseno, te za procjenu i upisivanje u kataloge pripremljeno oko tri milijuna vrijednih predmeta.