Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina, zemlja u kojoj je homoseksualnost do 2001. bila na popisu psihičkih bolesti, otvorila je ovaj tjedan prvu telefonsku liniju za pomoć lezbijkama nakon što je nedavno uspješno zaživjela linija za muškarce, izvijestili su državni mediji.


Besplatna linija s radom je počela ovaj tjedan u Šangaju. Na liniji rade dobro educirani savjetnici koji će lezbijkama omogućiti 'stvarnu pomoć', izvijestila je Xinhua. 'Mnoge lezbijke u našoj su zemlji prisiljene udati se za muškarce te cijeli život proživjeti na način koji ne žele, zbog čega su nezadovoljne', rekla je sociologinja Li Yinhe.

Vezani članci Slika nije dostupna Ove dvije djevojke uzburkale su strasti među filmskom elitom! Slika nije dostupna Je li ovo rješenje za kilometarske kolone?

Li smatra kako je potrebno postići puno više razumijevanja i
tolerancije obitelji i prijatelja. Tijekom vladavine Mao Ce Tunga homoseksualci su progonjeni, posebno tijekom Kulturne revolucije kada su često završavali u zatvorima, a mnogi među njima su i pogubljeni. I danas su homoseksualci u Kini, unatoč poboljšanju situacije, stigmatizirani i diskriminirani.

U Kini ne postoji službena statistika o tome koliko homoseksualaca ondje živi. Predstavnici zdravstvenih vlasti izvijestili su kako procjenjuju da je potkraj 2004. u Kini živjelo između pet i 10 milijuna homoseksualaca, no stručnjaci smatraju kako ih je najmanje 30 milijuna.