Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni vjerski poglavari u Saudijskoj Arabiji upozorili su arapske medije da ne objavljuju "zabranjene" horoskope, koji su vrlo popularni u arapskom svijetu unatoč kleričkoj zabrani.


"To je astrologija koja je zabranjena i smatra se oblikom magije", stoji u izjavi Odbora visokih saudijskih svećenika koju je u subotu objavila državna novinska agencija SPA.

Vezani članci Policija u Saudijskoj Arabiji Nekoliko ljudi ranjeno u bombaškom napadu na nemuslimanskom groblju u Saudijskoj Arabiji Horoskop TEST OSOBNOSTI: Odgovorite na 7 pitanja i saznajte koji je zapravo vaš horoskopski znak

"Odbor podsjeća Muslimane i novinare da je njihova obveza primiti savjet od Boga, njegova proroka i svećenstva", ističe se u izjavi te dodaje da sve škole islamističkih zakona zabranjuju horoskope.

U Saudijskoj Arabiji, svećenici puritanskih islamističkih škola 
striktno nadziru provedbu islamističkog šerijatskog zakona,
te su zabrinuti zbog liberalnih trendova koji se šire Arapskim
zaljevom.

"Vjerovanje da neka zvijezda može biti uzrok sreće ili nesreće je
praznovjerje iz doba prije Islama", tvrdi svećenstvo.

Novinske kuće koje u Londonu drže Saudijci, poput Asharq al-Aswata i al-Hayata, zadnjih su godina počele objavljivati horoskope, a isto su počele činiti i saudijske telvizije izvan Saudijske Arabije koje nisu pod nadzorom Wahhabija.

"Brojni Saudijci ne znaju svoj datum rođenja po kršćanskom kalendaru tako da ih ne zanimaju horoskopi, ali nove generacije su njima opsjednute", izjavio je urednik jednog saudijskog lista koji je želio ostati anoniman.