Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski znanstvenici predstavili su tri mladunca koala medvjedića začetih umjetnom oplodnjom u okviru programa zaštite tih osjetljivih sisavaca.


Programom znanstvenici žele stvoriti prvu banku sperme za koale što će im omogućiti da istraže bolesti koji napadaju tu endemsku vrstu.

Vezani članci Ana Šimić i Katarina Turković Gulin (Foto: Pixell) Svaki šesti par bori se s neplodnošću: "Počnite primjenjivati Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji" Slika nije dostupna Ostvario joj se san: U 60-oj godini umjesto da postane baka, ona je rodila curicu

Znanstvenici Sveučilišta u Qeenslandu kazali su da je ukupno 12 mladunaca koala medvjedića začeto umjetnom oplodnjom. 

Koale nisu upisane na popis ugroženih vrsta ali se smatraju
osjetljivom vrstom kojoj prijeti izumiranje u nekim dijelovima dviju australskih država Queenslandu i Novome Južnome Walesu.

Sperma banka za koale omogućit će istraživanje bolesti koje pogađaju te životinje poput klamidije, parazitarne bakterije, kako bi se poboljšali uvjeti za njihov opstanak, rekao je voditelj tima znanstvenika sa sveučilišta u Queenslandu Steve Johnston.

Projekt s koalama, objasnio je Johnston, trebao bi prerasti u opću metodu za održavanje ugroženih vrsta i skrb za divlje životinje kroz.