Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plan je da postane najviši neboder na svijetu i simbol grada posvećenog grandioznim projektima - "Burj Dubai" ili Dubai toranj raste paralelno s profitom svojih osnivača, Emaar Propertiesa.


Burj Dubai svakim je danom sve više poprima obrise središta nove četvrti "Downtown Burj Dubai" u kojoj će se nalaziti 30.000 luksuznih stanova i najveći shopping centar na svijetu.

Vezani članci Neboder za stanovanje Hrvatskog vojnog veleučilišta u Zagrebu - 1 Ministarstvo na sudu zbog maskirnog nebodera na vojnom učilištu: ''Investitor potražuje jedan dio radova koji nisu bili realizirani'' Vatra progutala neboder od 26 katova u Sao Paulu (Foto: Sao Paulo Fire Department) Šokantna snimka: U trenu se srušio gorući neboder od 24 kata, spasioci traže preživjele

Gradnja nove četvrti započela je 2004. i do sada je uloženo 20 milijardi dolara. Naselje bi trebalo biti gotovo do kraja 2008. Sam toranj stajat će milijardu dolara. 

Toranj već ima 79 katova i visok je preko 200 metara. No, Emaar Properties još nisu odlučili koliko će na kraju toranj biti visok.

"U ovom trenutku ne možemo na to odgovoriti. Biti će viši od 700 metara i imat će više od 160 katova... Ljudi koji to trebaju znati, znaju. Ostali će saznati na vrijeme", rekao je 40-godišnji Novozelanđanin Greg Sang, Emaarov povjerenik za projekt Burj Dubai.

Trenutačno titulu najvišeg nebodera nosi "Taipei 101" na Tajvanu. On je visok 508 metara. 

"U ovom trenutku samo na tornju radi 2 500 radnika. Očekujemo da će ih iduće godine oko 5 000 raditi na tornju, a oko 20 000 na cijelom gradilištu", rekao je Sang.

Neki od 2 500 radnika zaposlenih na tornju prije dva su dana odložili alat i prosvjedovali zbog loših uvjeta rada i kašnjenja plaća. Prosvjed se pretvorio u nerede tijekom kojih su uništeni automobili i oprema.

No, prema Sangovim riječima, ti prosvjednici nisu radili na tornju.  

"Prosječna plaća radnika iz južne Azije koji rade na temperaturama koje dosežu i do 50 stupnjeva vjerojatno je u rangu nekoliko stotina dolara na mjesec za smjenu od 8 do 10 sati u danu, 6 dana u tjednu. Mogu ako žele raditi i prekovremeno", objasnio je Sang. 

Dodao je i kako je odgovornost za isplatu plaća na vrijeme nije na Emaaru, već na izvođaču radova, u ovom slučaju južnokorejskom Samsungu.

"Neke građevine su već postale ikone, kao Eiffelov toranj ili Empire State Building. Prepoznatljive su i odmah ih povezujete s gradom u kojem se nalaze. Nadam se da će se to dogoditi i s Burj Dubaiom jer će definitivno biti vrlo jedinstven", rekao je Sang. 

Sang je priznao i kako zna da njihov toranj neće zauvijek biti najviši na svijetu. Najvjerojatniji će se suočiti s konkurencijom upravo u samom Dubaiju. Konkurentska je tvrtka, naime, već obznanila kako planira izgraditi "Al-Burj", toranj čija je visina za sada strogo čuvana tajna.