Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pretilost i dobro pamćenje ne idu skupa, zaključak je istraživanja francuskih znanstvenika koji su usporedili intelektualne sposobnosti osoba s viškom kilograma i osoba normalne težine, objavio je u ponedjeljak časopis Neurology.


Neka ranija istraživanja već su ukazivala na vezu između pretilosti i staračke demencije, uglavnom u njihovu uznapredovalom stupnju. No istraživači su promatrali linearnu vezu između pretjerane težine i nekih kognitivnih sposobnosti u ranijem stupnju, među odraslim osobama prosječne dobi i dobrog zdravlja.

Vezani članci Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zabrinjavajuće brojke objavljene u prestižnom časopisu: Hrvati su među najdebljim nacijama Slika nije dostupna Oduzeli im sedmero djece 'da ne postanu debeli poput njih'

Analizirali su indeks tjelesne mase (ITM) i uspjeh u vježbama
pamćenja, pozornosti i brze obrade informacija među 2.223 muškarca i žene od 32 do 62 godine, dobrog zdravlja. 

Podatke su prikupljali od 1996. do 2001. u okviru istraživanja VISAT (Starenje, zdravlje, rad).

ITM je indeks debljine. Smatra se "normalnim" između 18,5 i 25
(kg/m2), a preko 30 riječ je o pretilosti.

U svim ispitivanjima, osobe s povišenim ITM-om pokazale su slabiji uspjeh od osoba s nižim ITM-om.

 Primjerice, kod vježba pamćenja, osobe s ITM-om 20 pamtile su u prosjeku 9 od 16 ponuđenih riječi, dok su osobe s ITM-om 30 zapamtile tek 7 riječi. K tome, čini se da su prekomjerna težina i pretilost (povišen ITM) bili povezani s nešto slabijim pamćenjem kroz 5 godina.