Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američkom predsjedniku George W. Bushu očito nisu dovoljni svi problemi njegovog praktičnog djelovanja u ovome svijetu pa je odlučio svoj intelekt dodatno opteretiti filozofskim promišljanjima.


Bush, koji se inače ne ističe naklonošću prema intelektualcima, iskoristio je odmor na ranču u Crawfordu u Teksasu, da pročita ni manje ni više nego roman Alberta Camusa "Stranac".

Vezani članci George H. W. Bush (Foto: AFP) Dan nakon sprovoda supruge Barbare: George H. W. Bush hitno hospitaliziran Željko Tojaga (Foto: AFP) "Doktor za zolju" na slobodi: Atentator na Đinđića izašao iz zatvora

Službeni predstavnik Bijele kuće Tony Snow izjavio je u petak da predsjednik čita prvi roman ovog pokojnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, pisca i mislioca bliskog egzistencijalističkom učenju slavnog francuskog filozofa Jeana Paula Sartrea, koji u "Strancu" pripovijeda o potpunoj otuđenosti pojedinca od društva, sebe i smisla.

Radi se o prvoj fazi Camusova rada, prije nego je u pobuni protiv takvog stanja pronašao jedini način da čovjek opstane unatoč besmislu kojim je okružen i u kojem mora pronaći smisao svog postojanja.

Bush se inače već pozvao na Camusa u svome govoru 2005. godine u Bruxellesu. 

- Kao što je rekao Camus, sloboda je trčanje na duge staze. Mi sudjelujemo u toj utrci s vremenom, kazao je tada Bush, neočekivani ljubitelj pisca koji bi se teško složio s Bushovim poimanjem slobode koje je prezentirao u Iraku i Afganistanu.