Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američkom predsjedniku George W. Bushu očito nisu dovoljni svi problemi njegovog praktičnog djelovanja u ovome svijetu pa je odlučio svoj intelekt dodatno opteretiti filozofskim promišljanjima.


Bush, koji se inače ne ističe naklonošću prema intelektualcima, iskoristio je odmor na ranču u Crawfordu u Teksasu, da pročita ni manje ni više nego roman Alberta Camusa "Stranac".

Vezani članci Dejan Kovač Znanstvenik i ekonomist objavio analizu: ''Napravili smo određeni iskorak, ali i dalje smo zarobljeni'' Mentalno zdravlje i koronavirus - 6 Kako se građani nose s krizom? "Kad kažem da neću nositi masku, kad sam agresivan i bezobrazan, to nije znak hrabrosti"

Službeni predstavnik Bijele kuće Tony Snow izjavio je u petak da predsjednik čita prvi roman ovog pokojnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, pisca i mislioca bliskog egzistencijalističkom učenju slavnog francuskog filozofa Jeana Paula Sartrea, koji u "Strancu" pripovijeda o potpunoj otuđenosti pojedinca od društva, sebe i smisla.

Radi se o prvoj fazi Camusova rada, prije nego je u pobuni protiv takvog stanja pronašao jedini način da čovjek opstane unatoč besmislu kojim je okružen i u kojem mora pronaći smisao svog postojanja.

Bush se inače već pozvao na Camusa u svome govoru 2005. godine u Bruxellesu. 

- Kao što je rekao Camus, sloboda je trčanje na duge staze. Mi sudjelujemo u toj utrci s vremenom, kazao je tada Bush, neočekivani ljubitelj pisca koji bi se teško složio s Bushovim poimanjem slobode koje je prezentirao u Iraku i Afganistanu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju