Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ruska obećanja' Davida Cronenberga najbolji je film na recentnom domaćem kino repertoaru, uz opasku da je konkurencija vrlo jaka. 'Gas do daske 3' sa Jackie Chanom i Chrism Tuckerom se gleda lako, ali se još lakše i zaboravlja.


KINO

RUSKA OBEĆANJA (Eastern Promises) R: David Cronenberg, Uloge: Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel, Armin Mueller – Stahl, Sinead Cusack

Vezani članci Slika nije dostupna Štakor u kuhinji Slika nije dostupna Recenzije filmova i DVD-a

Liječnica Ana Kitrova (Naomi Watts) potresena je smrću ruske maloljetne prostitutke koja je preminula tijekom porođaja. Pomoću prostitutkinog dnevnika liječnica želi pronaći rodbinu kako bi pomogla djetetu koje je ostalo samo. Liječnica Ana upoznat će i Nikolaja (Viggo Mortensen), vozača londonskog bossa ruske mafije...

Viggo Mortensen i Naomi Watts u 'Ruskim obećanjima' jednostavno briljiraju. Mortensen je za ulogu Nikolaja, okrutnog vozača londonskog bossa ruske mafije, dobio nekoliko vrlo važnih nominacija – Oscar, Zlatni globus, BAFTA. Šteta, nijedna nominacija na kraju nije potvrđena. Kada govorimo o glumcima, pohvalu zaslužuje i uvijek originalni i energični Vincent Cassel.
Uz odlične glumačke nastupe, valja pohvaliti i vrlo sugestivnu režiju kultnog David Cronenberga. Odlično je u filmu riješena gradacija dramskih tenzija. Sve bi to možda moglo djelovati prilično sirovo, međutim kao okvir za dramske tenzije odlično je i vrlo efektno uspostavljeno tjeskobno ozračje mafijaškog miljea.
Ukratko, 'Ruska obećanja' donose odličnu režiju, nekoliko vrhunskih uloga i, naravno, vrlo inteligentu priču. Obavezno pogledati.

Ocjena 5 

DVD

GAS DO DASKE 3 (Rush Hour 3) R: Brett Ratner, Uloge: Jackie Chan, Chris Tucker

Dobro uigrani dvojac inspektor Lee (Jackie Chan) i detektiv Carter (Chris Tucker) iz Amerike će stići u Pariz kako bi pokušali uhvatiti glavnog bossa zloglasne kineske mafije Trijada...
Iako sam ih svojedobno gledao, a možda čak i recenzirao, činjenica je da se baš i ne sjećam prva dva 'Gasa do daske'. Dobro, jasno je da Tucker i Chan love nekakve zlikovce, ali kakve, nije bitno. I 'trojka' je baš kao i prva dva filma - radnju ćete vrlo brzo zaboraviti, zapamtit ćete tu i tamo koju dobru foru, a oni s najboljim pamćenjem će čak i nakon nekoliko godina slavodobitno reći - 'Gas do daske 3', to je onaj film gdje se Jackie Chan i Chris Tucker tuku s opakim Kinezima po Eiffelovom tornju.
Da budemo jasni, nije 'Gas do daske 3' nekakva filmska katastrofa, ali jednostavno upada u gustu šumu prosječnih filmova koji se lako gledaju i još lakše zaboravljaju. Pa ako ste raspoloženi za malo akrobacija ostarjelog Jackieja Chana i tu i tamo koju dobru foru Chrisa Tuckera (na njemu se toliko i ne vidi da je ostario, ali da je nabacio koji kilogram viška, jasno je kao dan), 'Gas do daske 3' je dobra opcija.

Ocjena 2,5