Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Animirani film Brada Birda „Juhu-hu“ pravo je remek djelo i jedan od najboljih filmova koje smo gledali prošle godine u kinima. Will Smith je u filmu „Ja sam legenda“ dokazao da se može nositi i sa najzahtjevnijim ulogama, dok se Javieru Bardemu za nastup u novom filmu braće Coen smiješi Oscar.


PREDPREMIJERA

NEMA ZEMLJE ZA STARCE

Vezani članci Slika nije dostupna Indiana Jones za 21. stoljeće Slika nije dostupna Clive Owen voli pištolje i mrkvu

Najnoviji film braće Joela i Ethana Coena „Nema zemlje za starce“ spada u onu posebnu vrstu filmova o kojem svi pričaju i svi bi ga htjeli pogledati. Čak i ljudi koji prilično rijetko idu u kino. Da je riječ o nekakvom razvikanom blockbusteru sve bi se to još i dalo razumjeti. Čini se ipak da je potpis Joela i Ethana Coena ispod filma garancija za kvalitetnu i intrigantnu priču. 

Joel i Ethan Coen kod kritičara i štovatelja imaju dosta kredita – čak toliko da su gotovo svi zaboravili njihov predposlijednji film „Gangsterska petorka“. To je njihov daleko najlošiji film, a riječ je o remakeu britanske crne komedije u kojoj su nekada davno briljirali Peter Sellers i Alec Guinness. 

Pravilo da nakon jednog filma ide drugi koji s predhodnim nema ama baš nikakvih dodirnih točaka niti ovaj puta nije iznevjereno. „Nema zemlje za starce“ je kriminalistička drama snimljen prema istoimenom romanu dobitnika Pulitzerove nagrade Cormaca McCarthyja. McCarthy je inače iznimno tražen u Hollywoodu. Billy Bob Thornton je ekranizirao njegov klasik „Svi lijepi konji“, a John Hillcoat bi trebao okranizirati „Cestu“ koja je piscu priskrbila Pulitzera. Filmsku adaptaciju jednog njegovog drugog djela „Krvavi meridijan“ priprema slavni Ridley Scott. 

O čemu u se u filmu, odnosno knjizi zapravo radi? Negdje u Texasu za vrijeme lova na jelene Lewelyn Moss kojeg glumi Josh Brolin nakon što nabasa na obračun dilera droge, nađe torbu sa dva milijuna dolara. Naravno, on odluči zadražati taj novac, ali mafijaši pošalju svog najboljeg tragača Antona Chigurha (glumi ga Javier Bardem) da pronađe novac. U potjeru se uključuje i lokalni šerif Ed Tom Bell kojeg glumi Tommy Lee Jones. 

Za ulogu ubojice Španjolac Javier Bardem nagrađen je Zlatnim globusom, međutim mnogi tvrde da je i najizgledniji kandidat za Oscara.


KINO 

JA SAM LEGENDA (I'am Legend) Redatelj: Francis Lawrence, Uloge: Will Smith

Godina je 2012, a Robert Nevill je jedini preostali živi čovjek u New Yorku, nekada milijunskoj metropoli. Tri godine prije, tijekom istraživanja za proizvodnju novog lijeka protiv raka stvari su krenule u krivom smijeru i stvoren je opasni virus koji se pokazao smrtonosnim za čovječanstvo. U vrlo kratkom vremenu poumirali su milijuni ljudi, a jedan dio ih se pretvorio u zombije koji sada mogu živjeti jedino u mraku. Robert Nevill nekim je čudom ostao imun na virus i preživio. 

Potpuno prazan New York izgleda fantastično. Po Manhattenu je počela rasti trava i njime trčkaraju srne i jeleni. Uloga Willa Smitha donekle podsjeća na ulogu Toma Hanksa u „Brodolomu života“. Smith je veći dio filma apsolutno sam u kadru, priča sam sa sobom ili sa psom i sve to skupa ni u jednom trenutku ne izgleda dosadno. Intrigantna tema o bliskoj i apokaliptičnoj budućnosti drži u napetosti gledatelja do raspleta. A rasplet je možda i najslabiji dio filma – očekivano hollywoodski. Unatoč jednoj slaboj točki film „Ja sam legenda“ zaslužuje visoku ocjenu i preporuku za obavezno gledanje.

Ocjena: 4 zvjezdice 

DVD 

JUHU-HU (Ratatouille) Redatelj: Brad Bird, Glasovi: Marko Makovčić, Pjer Meničanin, Filip Šovagović, Sven Šestan

U jednom od najfinijih pariških restorana, Remy, odlučan maldi štakor sanja o tome da postane slavni kuhar. 

Rastrgan između želja svoje obitelji i svog istinskog poziva, Remy se udružuje s nespretnim kuharom početnikom Linguinijem... 

Crtani film „Juhu-hu“ sasvim zasluženo konkurira za pozlaćene kipiće na predstojećoj dodjeli Oscara. 

Riječe je uistinu o fantastičnom ostvarenju uz kojeg će i djeca i roditelji uživati. 

Nije mala stvar i činjenica da je „Juhu-hu“ zaradio titulu najbolje ocjenjenog filma na internet stranici RottenTomattos.com, a riječ je o stranici koja donosi filmske recenzije iz najuglednijih novina i od najcjenjenijih filmskih kritičara. 

Scenarij i režiju „Juhu-ha“ potpisuje dobar zanac svih ljubitelja animacije Brad Bird, krivac za odlične crtiće kao što su „Izbavitelji“ i „Auti“. 

Sinkronizacija na hrvatski jezik je odrađena vrlo dobro. Hrvatsko DVD izdanje nudi i vrlo zanimljive dodatke. 

Usporedba nastanka vrhunskih gurmanskih specijaliteta u restoranima s nastankom animiranog filma iznimno je zanimljiva i poučna. 

Animirani film „Juhu-hu“ zaslužuje svaku pohvalu i preporuku za gledanje, čak ako ste film i gledali u kinu, ovo animirano remek djelo zhtijeva najmanje još jednog gledanje.

Ocjena: 5 zvjezdica