Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri tjedna kaosa

Krvoproliće se nastavlja: 76 mrtvih u samo 24 sata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno je u psljednja tri tjedna smrtno stradalo 767 osoba, a njih 76 samo u posljednja dva sata.

Najmanje 76 osoba ubijeno je u 24 sata na jugu Jemena nakon više od tri tjedna sukoba između šijitskih pobunjenika i vladinih snaga koje podržava arapska zračna kampanja, dok UN zahtijeva "hitan" prekid vatre.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari Hosein Amirabdolahian, iranski ministar vanjskih poslova Hutisti zauzvrat nešto obećali Opomena SAD-u iz Teherana: "Ansar Alah nastavit će s napadima sve dok traje genocid u Gazi"

Žrtve, većinom pobunjenici, ubijene su u zračnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i sukobima između pristaša i protivnika predsjednika Abda Raba Mansura Hadija, po sukladnim izvorima.

Po najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije od petka, u sukobu je smrtno stradalo 767 osoba, a 2906 ih je ranjeno nakon 19. ožujka, od čega velik broj civila.

Mirovni plan za Jemen: 'Zračni udari nisu rješenje'

Nakon intenzivnih noćnih napada na sjeveru zemlje, zrakoplovstvo koalicije je bombardiralo u petak u dva navrata skladište oružja istočno od glavnog grada Sane.

Procjenjujući težinu situacije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak na "hitno primirje" u toj zemlji.

No, koalicija je potvrdila odlučnost da nastavi vojnu operaciju. "Potrebno nam je strpljenje i ustrajnost. Ne žuri nam se", rekao je u petak njezin glasnogovornik general Ahmed Asiri na dnevnom susretu s novinarima u Rijadu.

I Rohani osudio napade

Iranski predsjednik Hasan Rohani u subotu je snažno osudio vojnu kampanju u Jemenu koju predvodi Saudijska Arabija što je zadnji znak rastućih napetosti između Teherana i njegova glavnog rivala u regiji.

"Koji je smisao... bombardiranja nevinih i obespravljenih u Jemenu?" upitao je Rohani prema iranskoj novinskoj agenciji Fars.

"Donosi li vam ubijanje djece moć i snagu?", upitao je Rohani na vojnoj paradi u Teheranu ne imenujući Saudijce. "Posijali ste sjeme mržnje u srca ljudi u regiji i uskoro će uslijediti odgovor."

Operacija 'Odlučna Oluja': Vojska Saudijske Arabije ubila više od 500 jemenskih pobunjenika

Saudijska Arabija zajedno s još osam država pokrenula je zračne udare krajem ožujka napadajući u Jemenu snage odane pobunjenim šijitskim Hutima za koje se vjeruje da uživaju potporu šijitskog Irana.

Saudijska Arabija odbila je nekoliko poziva Teherana da okonča kampanju u Jemenu i poručila je da neće stati dok se na vlast ne vrati sunitski predsjednik Abd Rabu Mansur Hadi.

Napredovanje Hutija natjeralo je Hadija na bijeg u susjednu Saudijsku Arabiju.

Saudijska Arabija u subotu je najavila 274 milijuna dolara vrijednu humanitarnu pomoć Jemenu, dan nakon što su Ujedinjeni narodi zatražili isti iznos za rastuće humanitarne potrebe te zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene