Obavijesti Video Pretražite Navigacija
večeras u provjerenom

''Sad smo nitko i ništa. Osobe koje su beskorisne'': Potresne ispovijesti žena koje su cijeli život radile za minimalac, a onda završile na cesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Dosad smo vrijedili i privređivali, a sad smo nitko i ništa. Osobe koje nisu vrijedne, koje su beskorisne, čekaju milost od nekoga", kažu bivše radnice tvrtke Orljava. Posla za njih u Hrvatskoj, kažu, nema, pa je mnogima izgledna opcija otići za svojom djecom izvan granica Hrvatske.

Ministar Josip Aladrović, rodom iz Požege, nedavno je tvrdio kako je Hrvatska fenomenalno mjesto za život, no njegove sugrađanke, bivše radnice tvrtke Orljava, teško bi se s time složile. Naime, 170 tekstilnih radnica je nakon 30 godina rada – ostalo na cesti i ovise o pomoći države. Provjereno donosi njihovu priču.

Pročitajte i ovo Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Propast uz radničke suze Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža"

Cijeli su svoj radni vijek provele za šivaćim strojem, i to uvijek na minimalcu. U tvornici tekstila ostavile su svoju mladost i zdravlje, u njoj su provele i ratne godine – pod uzbunom bježale u sklonište pa se vraćale za šivaće mašine.
"To su bili radovi pod uzbunama. Znači, kompletno ratno vrijeme kad su granice bile zatvorene, kada autoput nije bio otvoren, mi smo slale kamione za Njemačku'', priča jedna od bivših radnica, koje su svojedobno svakog tjedna proizvodile 2000 košulja za njemačkog partnera tvornice.

Pročitajte i ovo Mirela Obradović Ključ u bravu, radnici na burzu Emotivna ispovijest radnice tvornice koja se gasi zbog nemara države: ''Nismo očekivali ovakav kraj. Jako su zakasnili i to ću odgovorno reći - bar deset godina''

Bitku za posao su izgubile, a danas vode onu za otpremninu, koja je za svih 170 žena koje su ostale bez posla vrijednosti jednog prosječnog automobila Vlade. Osjećaju se jadno, bijedno i odbačeno, kažu kroz suze za Provjereno.

"Uništilo nam se dostojanstvo. Dosad smo vrijedili i privređivali, a sad smo, ne znam, nitko i ništa. Osobe koje nisu vrijedne, koje su beskorisne, čekaju milost od nekoga."

Posla za njih u Hrvatskoj, kažu, nema, pa je mnogima izgledna opcija otići za svojom djecom izvan granica Hrvatske. Što na sve to kaže ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i postoji li plan za tvornicu u stečaju, pogledajte u večerašnjem Provjerenom u 22:45 na Novoj TV.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene