Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očajne radnice Orljave

Država kažnjava neplatiše, ali svojim radnicama nije isplatila plaće. I to minimalce: "A nama je to ko kuća veliko..."

Aktualno Galerija Prosvjed radnica Orljave - 1 Prosvjed radnica Orljave - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed radnica Orljave - 2 Prosvjed radnica Orljave - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed radnica Orljave - 3 Prosvjed radnica Orljave - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed radnica Orljave - 4 Prosvjed radnica Orljave - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Prosvjed radnica Orljave - 5 Galerija 1/9 >>
Slučaj požeške tvornice košulja Orljava ponovno je pokazao koliko je država loš i nekorektan gospodar. Ta je tvornica u većinskom vlasništvu države koja dok sjeda za vrat drugim poslodavcima zbog neisplate plaća, istodobno sama duguje plaće. I to minimalne plaće radnicama sa stažem u tvornici i po četrdeset godina.

U požeškoj Orljavi radnica Roberta Grbić radi desetljećima, a posljednjih mjeseci bez plaće. "Radimo na minimalcu već jako dugo godina, mi smo navikli na taj minimalac, to je nama kao kuća veliko, ali, evo ove mjesece žene imaju kredite, imamo djecu na fakultetima, treba platiti režije, sve druge obveze, bilo je preteško, svakako smo se snalazili, nadamo se da ćemo sad uspjet dobiti svoje plaće“, ispričala nam je.

Pročitajte i ovo Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 2 RJEŠENJE SE NE NAZIRE Zavjet šutnje u splitskom škveru, a problema nebrojeno: Plaća kasni, brodovi na čekanju, dio tvrtki-kćeri u blokadi... Odlazak tekstilnih radnika nakon zatvaranja - 2 Propast uz radničke suze Kutija u rukama i otkaz. Tako iz zadnje u nizu propalih tvrtki odlazi 170 radnica: "To je moja otpremnina za 28 godina staža"

Zato u stečaju vide spas, ali nadaju se budućnosti u Orljavi. "Mi smo svi stariji, nemamo više gdje raditi, u Požegi pogotovo, da idemo na sezonu ili van, mi za to više nismo", dodaje Roberta.

Prije nekoliko dana prosvjedovali su na Markovu trgu, iz Vlade obećanje - plaće će uskoro dobiti, i strateški partner je na vidiku. "Ovo nije ni Uljanik ni 3. maj, ovo je Orljava i ne vidim razlog zašto mi u sljedećih, neću reći koliko dana, ove probleme o kojima smo danas razgovarali ne bismo mogli riješiti“, rekao je tada ministar Darko Horvat.

"Tvrtka se našla u problemima iz niza razloga, dakle, jer radi u tekstilnoj industriji, jer jednostavno nije konkurentna na tržištu", kazao je pak ministar Josip Aladrović.

"Poruka je ta da zajedno s RH, odnosno bivšim vlasnikom koji će se vjerojatno pojaviti u Odboru vjerovnika zajedno radimo na tome da nađemo strateškog partnera, da očuvamo proizvodnju i spasimo radna mjesta u što većem broju“, poručio je pak novinarki Nove TV Josipi Krajinović koordinator sindikata Savo Šmitran.

Brojne kazne neplatišama, kako će država kazniti sebe

Orljava nije jedina koja po tri mjeseca ne isplaćuje plaće. Na sramnom popisu je oko 1500 poslodavaca, dok 2225 radnika mjesecima čekaju svoje plaće. Krešimir Sever iz sindikata kaže da je broj i veći. "Dogodi se da ljudi onda dobiju jednu plaću pa su im onda još dvije dužni, pa se onda to vrti unutar šest mjeseci", istaknuo je.

Damir Zorić iz Hrvatske udruge poslodavaca također smatra da je kašnjenje plaća loše. "Da je jedan previše je, ali s obzirom na okolnosti i prilike oko nas, mogu kucnuti o drvo, ne daj Bože više", kazao je.

U prošloj godini Državni inspektorat je evidentirao stotine prekršaja, 318 ih je bilo zbog neisplate minimalne plaće. Podnijeli su 63 kaznene prijave. Podnosi ih i policija, u prvih pet mjeseci ove godine 59.

"Dio radnika se uopće ne usudi iz straha da bi to moglo pokrenuti lavinu zbog koje bi poslodavac mogao propasti, pa uopće ne prijave poslodavca zbog neisplaćene plaće nego strpljivo čekaju očekujući čudo koja se vrlo često zapravo i ne događaju", zaključio je Sever.

Neisplata plaća se može sankcionirati i kaznom zatvora do tri godine, ali do toga rijetko dolazi jer nema kaznenog djela ako poslodavac nema novca na računu za plaće. A država se na primjeru požeške tvornice pokazala kao loš gospodar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene