Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele svoj novac

FOTO Obustavljen rad na modernizaciji riječke rafinerije: Radnici iz Rumunjske prosvjeduju zbog neisplate plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pedeset rumunjskih radnika angažiranih kao podizvođači na modernizaciji riječke rafinerije prosvjeduju pred ulazom u INA rafineriju na Urinju, zbog neisplate plaća.

Oko 50 radnika iz Rumunjske koji na modernizaciji Rafinerije nafte Rijeka rade temeljem ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International, za rumunjsku tvrtku koja je podizvođač, u ponedjeljak su prosvjedovali zbog neisplate dvije posljednje plaće.

Podizvođač radova na riječkoj Rafineriji nafte je rumunjska tvrtka JCR Christof Services. Iz Ine su naveli da kao odgovoran investitor, uredno ispunjavaju financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova.

Na mirnom prosvjedu ispred ulaza u riječku rafineriju u Urinju rumunjski radnici su upozorili na situaciju u koju ih je, kažu, dovela tvrtka Christof Industries Global iz Graza, koja ima financijskih poteškoća, tj. njena tvrtka kćer JCR Christof Services iz Rumunjske.

Radnici se ne žele vratiti u Rumunjsku dok im se ne isplate sve zaostale plaće, a ako im novac ne bude isplaćen spremni su, kažu, i na novi prosvjed.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnica Orljave - 2 Od prošle godine u stečaju Jad, bijeda i sramota. Sve to osjećaju ogorčene radnice Orljave koje su bez novca, a država ih zavlači: "Osjećaš se jadno"

Riječki odvjetnik Marko Hrstić, koji zastupa IGW, potvrdio je u telefonskom razgovoru Hini da su se radi financijskih poteškoća jednog od podizvođača, Christof Industries Global iz Graza, tvrtka IGW i brojni drugi podizvođači našli u teškoj financijskoj situaciji te da je IGW pred bankrotom.

IGW je temeljem ugovora ustupio JCR Christofu više od 50 kvalificiranih radnika te im je ta tvrtka, kao poslodavac, dužna isplaćivati plaću, bez obzira plaća li mu naručitelj, rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VLASNIŠTVU DRŽAVE Zaboravljene radnice Orljave na Markovu trgu: "Ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile"

Hrstić ističe kako je JCR Christof do sada već dužan IGW-u oko 700 tisuća eura, te da JCR Christof nije isplatio naknade za radnike za kolovoz, rujan i listopad, a da je IGW isplatio radnicima dio plaća iz svojih sredstava, ali je ostao dužan još dvije plaće.

Hrstić je još rekao da je IGW prošlog tjedna obavijestio INA-u i glavnog izvoditelja radova tvrtku KT- Kinetics Techonology iz Rima o situaciji i pozvao ih na žurno rješavanje problema.

Uredno ispunjavamo financijske obveze prema glavnom izvođaču

Iz INA-e su nakon prosvjeda rumunjskih radnika naveli kako INA ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema.

"U povodu prosvjeda radnika tvrtke IGW, podizvoditelja tvrtke Christof, koja je, pak, podizvođač glavnog izvoditelja radova na projektu, talijanskog KT-a, želimo vas obavijestiti da INA ni na koji način nije odgovorna za rješavanje njihovih problema", poručili su.

Ističu da Ina, kao odgovoran investitor, uredno ispunjava financijske obaveze prema glavnom izvođaču radova te očekuje da se novonastala situacija riješi u što je moguće kraćem roku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene