Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMANDMANI NA PRORAČUN

Vlada odbila dati 10.000 eura "za podešavanje Plenkovićevih radara"

Aktualno Galerija +0 Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Galerija 1/1 >>
O proračunu za 2023. godinu zastupnici će glasati sutra, a danas traje izjašnjavanje o amandmanima. One oporbene Vladini dužnosnici redom odbijaju pa tako i onaj ''težak'' 10.000 eura "za podešavanje radara" premijera Andreja Plenkovića.

Dan uoči glasanja o proračunu za 2023. godinu Sabor se izjašnjava o amandmanima na prijedlog proračuna, a nakon što su slobodne govore održali zastupnici u ime klubova na teme po izboru.

Ustav, demografija, korupcija, proračun, obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, neke su od tema o kojima su zastupnici održali slobodne govore u ime klubova prije nego što je počelo izjašnjavanje o amandmanima na prijedlog proračuna za iduću godinu.

Od 435 amandmana na predloženi državni proračun za iduću godinu, samo su tri iz saborske većine, jedan su zajednički podnijeli zastupnici većine i oporbe, a ostalih 431 podnijeli su oporbeni zastupnici i klubovi.

''Na predloženi državni proračun za iduću godinu podnijeto je 428 amandmana od 29 zastupnika i devet klubova a čak je 58 nevažećih'', izvijestio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

''Nevažeći amandmani takvi su ugavnom zbog tehničkih pogrešaka, odnosno neujednačenosti iznosa koji se predlažu smanjiti odnosno povećati'', pojasnio je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić.

Na telefonskoj sjednici Vlada je dala suglasnost, u ponešto izmijenjenom obliku, i nekoliko oporbenih amandmana. Jedan od njih je i onaj SDP-ove Sabine Glasovac, koja je tražila milijun eura za besplatne zalihe menstrualnih higijenskih potrepština u obrazovnim ustanovama i skloništima za žene žrtve nasilja.

No, odbijen je amandman njezina stranačkog kolege Arsena Bauka kojim je zatražio 10.000 eura "za podešavanje radara" premijera Andreja Plenkovića.

''Unatoč Plenkovićevim izjavama da dobro prepoznaje tko ima kakvu agendu veliki broj vladinih dužnosnika završio je s one strane pravosudnog sustava'', kazao je Bauk i izrazio žaljenje jer njegov amandman nije prihvaćen: ''Popravkom radara i filtera premijer bi možda primijetio tko je oko njega i možda ih smijenio''.

Vlada reda odbijenice

Nije prošao ni amandman Kluba zeleno-lijevog bloka da se poveća sredstva za borbu protiv korupcije za jedan euro, kojim su željeli ukazati na velike troškove zastupanja Republike Hrvatske u inozemstvu kao posljedici pristupanja štetnim međunarodnim ugovorima, poput Ugovora o energetskoj povelji.

Zeleno svijetlo nije dobilo ni predloženih pola milijuna eura više za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti - prijedlog Glasovac koja je upozorila da kod nasiromašnijih udio troškova hrane prelazi 50 posto, a stanovanja 30 posto te da raste broj blokiranih.

''Dajte barem nešto prihvatite, smilujte se, ovo su zaista sjajni amandmani'', kazao je Mostov Marin Miletić nakon odbijanja njegovih amandmana kojima traži sredstva za sanaciju planinarskog doma na Snježniku, sportsku dvoranu za gimnaziju u Požegi, boćarski klub Vežica.

Razočaran je i Željko Sačić iz Suverenista jer potporu nisu dobili njegovi prijedlozi da se osiguraju sredstva za obuku nerazvrstanih i razvrstanih pričuvnika: "Treba ih obučiti, da malo vježbaju i pucaju da mogu braniti Hrvatsku ako do toga dođe. Pogledajte što se događa u Ukrajini, tko zna što će biti u Hrvatskoj, tko će nas braniti?''

Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Vladini dužnosnici prihvatili su u Saboru amandmane zastupnica Socijaldemokrata Romane Nikolić za povećanjem sredstava za obiteljske mjere, Marine Opačak Bilić za prevenciju nasilja među mladima i IDS-a za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike.

Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila amandman Nikolić koja je za provedbu mjera obiteljske i populacijske politike tražila da se iznos od 742.307 eura poveća na 1,5 milijuna. Vlada je prihvatila da se sredstva za tu svrhu povećaju na 757.693 eura.

Također, Vlada je prihvatila amandman Opačak Bilić tako da će se za 150.000 eura povećati sredstva za prevenciju nasilja nad i među mladima.

Zahvalivši na prihvaćanju amandmana, Opačak Bilić upozorila je da smo u posljednje vrijeme svjedoci povećanog broja slučajeva nasilja, koje se uvuklo u sve pore društva.

Smatra kako odlazak u školu za veliki broj djece nije siguran i ne predstavlja ugodu. "Vjerujem da će povećanje sredstava doprinijeti smanjenju takvih slučajeva. Ovo je ulog u sigurniju budućnost i našu djecu", poručila je.

Vlada je u izmijenjenom obliku prihvatila i IDS-ov amandman za nastavak sanacije Eufrazijeve bazilike u Poreču. IDS je tražio 331.000 eura, a dobio je 120.000 eura.

Objasnivši kako se uvijek radi projekcija za trogodišnje razdoblje, Vladin predstavnik rekao je da se sanacija porečke Bazilike odvija sukladno višegodišnjem planu obnove, što se provodi u suradnji Ministarstva kulture i medija, Porečke i Pulske biskupije te Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Vlada je odbila veliku većinu amandmana oporbenih zastupnika i klubova, koji su tražili veća sredstva za politike za mlade, provedbu mjera obiteljske i populacijske politike, provedbu mjera demografske politike, za kupnju policijske opreme, organiziranje zaštite i spašavanja.

Također su predlagali povećanje sredstava za sufinanciranje umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu, žrtve seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije u Domovinskom ratu, kao i natkrivanje bazena u Sinju, obnovi štale Alkarske ergele u Sinju, sanaciju podruma splitske Dioklecijanove palače i sl.

Još jedna noć u visokom domu...

Iako ih je puno, broj amandmana koje su zastupnici podnijeli ove godine manji je od lanjskog, kada ih je bilo 475.

Ako se za svaki amandman potroši dvije do 2,5 minute, to je oko 900 minuta, odnosno 15-ak sati, što znači da bi izjašnjavanje moglo potrajati do ponoći, a nekoliko će sati trajati i sutrašnje glasanje o proračunu.

Vladini dužnosnici odbili su i 30-ak amandmana koje je oporba podnijela na konačni prijedlog zakona o strateškim robnim zalihama, zakona o sportu i izmjene zakona o državnim službenicima.

Na Prijedlog zakona o sportu prihvaćeni su amandmani HDZ-a prema kojima uvjet za dobivanje Državne nagrade za životno djelo neće biti prethodno dodijeljena godišnja nagrada, a kako bi svi sportaši, treneri i ostali stručni djelatnici zaslužni za razvoj sporta bili u jednakom položaju.

''Hrvatska je u ustavnoj krizi''

''Hrvatskoj treba novi Ustav, ona mora biti definirana kao građanska država u kojoj su svi politički Hrvati, ona je u ustavnoj krizi'', poručio je Milan Vrkljan iz Pravedne Hrvatske, koji se osvrnuo na pitanje obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

''Da je Hrvatska korumpirana zemlja, znaju to već i vrapci na grani'', poručio je Davor Bernardić iz Socijaldemokrata, koji se osvrnuo na zagrebački Advent kazavši da ga organiziraju ljudi kao i u vrijeme bivšega gradonačelnika Milana Bandića.

Nije se promijenio način namještanja lokacija za zajam kućica niti su se promijenili organizatori tog događanja, dodao je: ''Nije se promijenio način pogodovanja ni korupcije, nije se promijenila šefica Adventa tj. predsjednica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld''.

Olaf, Sigrid, šator i adventske kućice

''Jedino što se promijenilo je gradonačelnik. Sada to nisu Bandićeve kućice, sada su to Tomaševićeve kućice", ustvrdio je Bernardić koji je kazao da je korupcija našla novi put u novoj vlasti Zagreba preko koalicije Možemo!, SDP-a i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta komentirao je amandmane na proračun kazavši da ih vladajući ni ove godine neće prihvatiti. ''Ova se godina naziva godinom isporuke, zanimljiva je to riječ. Što se to nama isporučuje u ovoj godini?''

S priče o proračunu krenuo je prema crtiću koji se prikazuje na HRT-u gdje dječak ima dva oca, a komentirao je i Vikinge na Netflixu kazavši da se tamo može vidjeti kako su se ''Olaf i Sigurd pomazili u svojem kožnom šatoru''.

Marijana Puljak iz Centra upozorila je da rješenje ne mogu biti oni koji su problem stvorili, a SDP-ova Sabina Glasovac upozorila je na probleme s kojima se susreću studenti, uključujući i zatvaranje studentske menze u Zagrebu zbog visine stropa.

SDSS-ov Boris Milošević upozorio je na problem odšteta i ovrha s kojima se susreću civilne žrtve rata, a Mostov Miro Bulj na problem zdravstvenih usluga u Dalmaciji i njezinu zaleđu.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 U utorak glasovanje Za HDZ proračun je realan, uravnotežen, održiv. Za oporbu promašen, ziheraški i lažan: U Saboru se raspravljalo do dugo u noć

HDZ-ov Branko Bačić također je govorio o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj podsjetivši da se radi o integrativnoj misiji.

Nije ta stvar tako jednostavna kao što se želi prikazati, kazao je Željko Sačić koji smatra da bi se radilo o uvlačenju u sukob s Rusijom. 

HDZ-ov Ante Deur rekao je da ovakav način obuke i pomoći ne ugrožava Hrvatsku, a Bačić je rekao da se kroz tu misiju još jednom daje jasna pomoć Ukrajini koja je žrtva brutalne agresije Rusije: "U ustavno-pravnom smislu ona je oslonjena na članak 7. Ustava RH. Kao što ih je u proteklih 10 godina u Saboru raspravljeno njih 44".

Deur je naveo kako se uvijek radilo o istom protokolu i to nikada nije bilo problematizirano, te podsjetio da je ranije u nekoliko navrata uime SDP-a Joško Klisović podržavao takve misije kada se radilo o misijama u Afranistanu.

Pročitajte i ovo Što novi proračun donosi za građane? - 3 ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Sve o proračunu za iduću godinu: Po čemu je poseban i što konkretno donosi građanima?

Potpora Ukrajini: ''Javilo se već 17 zemalja''

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da se već oko 17 zemalja javilo za sudjelovanje u Misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM) i podsjetio da će o tome u srijedu raspravljati zastupnici u Saboru.

"Nismo mi jedina zemlja. Već se 16 ili 17 zemalja javilo'', kazao je Jandroković i dodao: ''Bit će vrlo zanimljivo jer vidimo da nije to samo pravno pitanje, nego i političko. Da očito ne misle svi da treba pomoći Ukrajini, ali ćete to svi moći artikulirati u srijedu kada ćemo imati raspravu''.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene