Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od prošle godine u stečaju

Jad, bijeda i sramota. Sve to osjećaju ogorčene radnice Orljave koje su bez novca, a država ih zavlači: "Osjećaš se jadno"

Aktualno Galerija Prosvjed radnica Orljave - 2 Prosvjed radnica Orljave - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed radnica Orljave - 4 Prosvjed radnica Orljave - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed radnica Orljave - 3 Prosvjed radnica Orljave - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed radnica Orljave - 5 Prosvjed radnica Orljave - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Prosvjed radnica Orljave - 1 Galerija 1/8 >>
Ogorčene radnice Orljave, koje su još jednom na Markovu trgu tražile isplatu svojih otpremnina spremne su i na nove prosvjede, kako bi izborile ono što su mukotrpnim radom i zaslužile.

Jad, bijeda i sramota. Sve to osjećaju ogorčene radnice Orljave, koje su još jednom na Markovu trgu tražile isplatu svojih otpremnina nakon što je nekoć uspješna požeška tvrtka prošle godine završila u stečaju. Primio ih je ministar Paladina od kojeg su dobile samo obećanja. A to tanjur i novčanike - neće napuniti, priču donosi Viktorija Bednjanec.

"Odmah mi se plače. Ja sam bila 32 godine u Orljavi i osjećaš se jadno", rekla je Mirjana Tomašević, Požega.

Većina je radnica u Orljavu došla odmah nakon srednje škole. Više od 30 godina za šivaćom mašinom - ostavilo je traga i na zdravlju.

"Završila sam na burzi, mlada sam za mirovinu, 32 godine staža, otišli su mi kralješci, nisam sposobna za rad“, rekla je Mira Ivanko, Požega.

Kada je njihova tvrtka prošle godine otišla u stečaj zbog nagomilanih dugova, život im se preokrenuo. Od naknade od tisuću 700 kuna sa Zavoda za zapošljavanje - jedva preživljavaju.

"Nemam nikoga  osim svog supruga i svekra, svi živimo u zajedničkom kućanstvu, znači ja sam sada financijski ovisna o svom suprugu i o svom svekru", rekla je Emilija Gazir, Požega.

U Vladi ih je dočekao ministar Paladina. Konkretno rješenje nije im ponuđeno, kažu. Na zahtjev za isplatom otpremnina rečeno im je da bi to bio presedan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VLASNIŠTVU DRŽAVE Zaboravljene radnice Orljave na Markovu trgu: "Ne tražimo milostinju, već ono što smo krvavo zaradile"

"Rekli smo ima da je ova Vlada donijela puno presedana, imamo puno lexova, pa mogu donijet Lex Orljava ako im fali zakon temeljem kojeg bi isplatili", rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata,

"Gospodine Andreju Plenkoviću, probudite se, pomozite nam ovo je zadnja naša nada i zadnji spas. Božić ide, sramota je, pa kako će ljudi, kako ćemo dočekati taj Božić, sa svojim obiteljima nikako", rekla je Anica Jerković, Požega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAJAVLJEN PROSVJED Bivše radnice propale požeške tvrtke traže odštetu: Traži se sastanak s premijerom

Paladina je na sebe preuzeo zadatak rješavanja problema, kažu, ali ništa ne mogu očekivati prije kraja siječnja iduće godine.

Gdje je zapelo i zašto sve ovoliko dugo traje ministar Paladina nije rekao jer pred medije nije izašao. Ali iz Ministarstva na naš upit odgovaraju da će uložiti dodatne napore i potaknuti suradnju s njemačkim partnerom koji je nekoć bio ekskluzivni kupac Orljave, a početkom pandemije je odustao od proizvodnje.

"Znate ono kad kažu, u svakom tunelu naiđe neko svjetlo. Ja se nadam i svi se nadamo da će nama svima doći to svijetlo i da ćemo dobiti to malo što je nama jako puno", rekla je Mirjana Tomašević, Požega. I zato su spremne na nove prosvjede, kako bi izborile ono što su mukotrpnim radom i zaslužile.  

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene