Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tvrdi pregovori

Nastavak pregovora Sindikata i Vlade o plaćama: Hoće li biti masovnih prosvjeda?

Pregovori Vlade sa sindikatima
Pregovori Vlade sa sindikatima Foto: DNEVNIK.hr
U Vladi se poslijepodne nastavljaju pregovori sa sindikatima u vezi s osnovicom za plaće u državnim i javnim službama.

Nastavljaju se pregovori Vlade i Sindikata o osnovici plaća. 

Svih 11 sindikata javnih službi odbilo je Vladinu ponudu sa sastanka pregovaračkih odbora održanog 18. listopada. Vlada je ponudila povećanja osnovice za plaće za četiri posto s 1. listopadom ove godine, te za dva posto s 1. siječnjem iduće godine, uz povećanje božićnice, regresa i dara za dijete.

No, sindikati očekuju da Vlada izađe s "primjerenom ponudom" za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom zaustaviti planirane prosvjede, najavljene za 8. i 15. studenog.

Plenković u utorak nije htio govoriti o najavljenim prosvjedima ili o novoj ponudi sindikatima, nego je podsjetio kako su uvijek izlazili u susret maksimalno koliko su mogli.

Plenkovića su novinari nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a upitali hoće li i on sjesti za pregovarački stol, na što je odgovorio kako će se uključiti u te razgovore.

"Dakle neovisno o tome jesam li ja tamo ili ne, resorni ministri su tražili najbolja rješenja. Vjerujem da ćemo ići ka dogovoru", rekao je.

Neovisno o pregovorima, sindikati su započeli s pripremama prosvjednih aktivnosti.

Dana 8. studenoga 2022. diljem zemlje bit će organizirani prosvjedi pred ustanovama u svim sustavima javnih službi, a za 15. studenoga 2022. planirano je održavanje velikog zajedničkog prosvjeda sindikata javnih službi u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Nada Lovrić - 1 spremni na kompromis? Šefica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama: "Štrajk je uvijek opcija, ne prizivajmo ga"

Sindikati očekuju da Vlada RH na sastanku pregovaračkih odbora konačno izađe s primjerenom ponudom za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom biti moguće zaustaviti planirane aktivnosti, priopćili su. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene